Jump to content
BulForum.com

4G от мобилните оператори


Recommended Posts

Като гледам и 3G темата отпреди години пак аз съм стартирал такава, да видим за 5G какво ще стане :Р .

На телефона все още съм с 3G, защото по принцип ми върши работа, нямам големи изисквания и претенции и не ползвам интензивно. Там 7-10-тина мегабита ми вършат работа за всичко.

Обаче напоследък забелязвам, че по-често имам проблеми с мобилния нет, дори в града на открито. Преди месец в Стария град имах големи проблеми да пращам снимки и като цяло да чатя.

Не знам дали заради "профилактиките", които мтел беше предупредил че ще има и смущения в услугите.. някъде преди месец точно.

 

Та си мисля дали си струва да си подменя сим картата с такава за 4G, защото ми е стара. Навремето се страхувах, защото мтел имаха проблеми с 4G сим картите си и не исках да рискувам подобна важна услуга да ми прави пръчки.

Сега как е, има ли рискове с техните 4Г карти и като цяло мога ли да очаквам че 4G сигнала, скорости, стабилност ще е по-добре от 3G, отделни предаватели ли ползват и т.н..

Покритието на 4G спрямо 3G?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Сега как е, има ли рискове с техните 4Г карти и като цяло мога ли да очаквам че 4G сигнала, скорости, стабилност ще е по-добре от 3G, отделни предаватели ли ползват и т.н..

Покритието на 4G спрямо 3G?

Какво разбираш под рискове?Взимай си 4G карта,скоростите са супер.Аз имам служебен мтел телефон,и личен-служебния е на 3G задължително(трафика не се отчита),става но не е много ок,пускам често хотспот на лаптопа.Иначе на 4g е друга бира,скорост и пинг са ок,ползвам много voip и съм доволен.Като цяло само Вива са леко по-напред като покритие,но там кусурите са от друго естество...

Link to comment
Share on other sites

От няколко години ползвам 4G не съм имал проблеми. В БГ също, преди с предплатени БГ карти, от миналата година през роуминга ми. Работи си нормално 4G-то. 

Link to comment
Share on other sites

Ами точно това, преди 2-3г. имаше "слухове", че "новите" 4G сим карти на мтел бяха нещо бъгави и причинявали всякакви проблеми при работата на телефона.

Иначе покритието гледам картите, е по-малко от 3G. Не съм ползвал 4G, но предполагам в зона на лошо покритие, си минава автоматично на 3G, както минава сега от HSPA+ на 3G, 2G/Edge и т.н.?

 

Edit: А да, сега на 3G като браузвам сайтове, има едно забавяне при всяко действие... като от висок пинг, все едно 200-300 мс.... макар че последно като мерих, е по-малък. При 4G такова забавяне мога ли да се надявам да няма? Усеща се много разликата спрямо WiFi.

Edited by tedy
Link to comment
Share on other sites

 

За ментел не мога да ти кажа, но на Теленор си работи перфектно. Разбира се си минава на по - бавна връзка когато няма налично 4G. Честно казано съм учуден колко покритие имат на 4G-то. На разни не много популярни места съм ходил из Бг и са имали 4G. Учудвам се, че ползваш все още 3G...

Link to comment
Share on other sites

Да, ами интересуваше ме точно на мтел дали вече са Ок с тия 4Г карти, че оттогава след многото оплаквания, се стреснах, а нямам нерви да се занимавам с неработещ телефон (примерно), и си останах със старата карта и не съм предприемал стъпки за нова карта.

Аз и 2G мога да ползвам ако върши работа за което се ползва, т.е. не съм особено "маниак" за неща, които слабо ползвам. Някой друг сайт чат пат, вайбър/телеграм, навигация, тва е. Щом на 4 дни веднъж зареждам телефона... А да, и при аудио разговори по телеграм/вайбър са си Ок, и не съм чувствал нужда. Но вече се замислих, този лаг при браузване и като цяло се замислих да сменя с 4G да вляза в новия век и на телефона. Скоростите... и 2 мегабита ми стигат, стига да вървят voip разговорите.

Ще отида до офис да видя. Ако ми запазят текущия (отдавна несъществуващ) план и всички параметри, ще я сменя. Интересно, в нашто село (на 30км от Пловдив) интернета (3G/HSPA+) е трагедия поне около нашата къща, показва го и картата на покритие - там е от малкото села в зелен цвят (най-нисък сигнал), но 4G покритието показва малко по-добро там.

Link to comment
Share on other sites

Дори да вземеш 4G карта, можеш да си ползваш единствено 3G мрежата, та няма причина да не я подмениш. Само евентуалната такса.

 

Скоростта не е нищо чак толкова грандиозно. Аз лично не съм сигурен, че усещам такава разлика.

 

За мен лично обаче има 2 позитива.

 

1. VoLTE разговорите са много по-чисти и ясни от 3G разговорите. Само с вдигането от отсрещната страна се чува разликата, при положение, че и двете устройства работят на VoLTE, разбира се.

 

2. В по-населени клетки (дискотеки, концерти, събития и т.н.), места с по-големи тълпи, където клетките работят на или над капацитета си - 4G мрежата и скоростта седят стабилни, защото явно е много по-малко натоварена от 3G мрежата. Ако на 3G не мога да отворя нищо, на 4G всичко се отваря нормално.

Link to comment
Share on other sites

Така е за 2-те точки. VoLTE специално не ме засяга особено, малко говоря по телефония, а и не мисля, че са осезаем брой хората, които са го активирали. А IM апп-овете са си с по-високо качество по подразбиране (вайбър само го развалиха последните месеци като минаха на друг кодек с около 3-4КБ/с).

Най-основно е лага и пинга евентуално ако се смалят драстично спрямо 3G, това бих усетил.

Link to comment
Share on other sites

Проблемът не е в картата, а в кофти 4г мрежата на а1. В Пловдив като цяло мрежата им е доста назад от вива и теленор. В София 4г на а1 е добра. Дори в метрото имам по-добър обхват отколкото в центъра на Пловдив. А разликата между 3г и 4г си е огромна и всеки, който е свикнал на истинско 4г ще намрази телефона си ако почне перманентно да ползва 3г.

 

Ако идеш в а1 за смяна на картата, им кажи, че е дефектирала, а не че просто искаш да я смениш, защото ще ти вземат 10 кинта, ей така, за добър ден.

Link to comment
Share on other sites

Отидох в един офис и за лош късмет уцелих нагла и отчасти неприятна като цяло служителка.

Искат 10 лв. Безплатно само ако е повредена картата, и то не по моя вина. Предполагам не мога да я повредя така че да не си личи. И не ми се рискува. Ще помисля малко дали си заслужава 10те лв.

Link to comment
Share on other sites

Ти не ѝ ли каза, че е повредена?

Аз един път я смених моята под такъв предтекст. Казах, че губи обхват от време на време и е много стара. Тя наистина беше от първите карти на Globul.

Link to comment
Share on other sites

Поне 5 пъти съм сменял карта, нито веднъж не съм плащал. Влизаш в кой да е офис и заяваш, че картата е дефектирала, и че примерно губи обхват и че е проверено и с друг апарат и 100% е от нея. Просто им го декларираш и до там. Самата смяна става за по-малко от минута. А и сегашните карти са 3-в-1: нано, микро и стандартен размер.

 

Последно сменях карта в а1 офиса на Мол Марково Тепе.

Link to comment
Share on other sites

Добре де, как така...

Прекалено голяма "дупка" ми се струва това... На доверие да губят по 10 лв, всеки ще казва че му е повредена картата...

Те и как биха могли да ги проверят...

Толкова ли е просто наистина, просто казвам, че губи обхват... :blink:

Link to comment
Share on other sites

При мен стана.

За тях реално тая такса е от алчност.

Няма как да я пробват. Трябва да се вдигнат с теб и да обикалят, за да се мести телефона от клетка в клетка.

Link to comment
Share on other sites

Ок, то и без това чат пат засичам някакви проблеми с обхвата :bgrin: , та няма да е лъжа.

Предоплагам няма начин да ми дадат отново "само" 3G карта..., а вече дават само 4G..

Link to comment
Share on other sites

Това по същество си е измама от моя страна. Съвсем принципно и съвестно аз не съм много Ок с подобни практики, затова се двоумя и притеснявам. Кристално наясно съм, че и операторите не са съвестни, морални и т.н. и че си служат с много долни практики, но за мен това съвсем не означава да действам по същия начин, това само подсилва общата неморалност и усещане за пропадналост на това общество.

Може и да го направя накрая, но все още смятам, че може да има и добро на тоя свят, без да се отвръща на лъжата с лъжа. Смятам, че имам някаква съвест и срам, и ако ме хванат в лъжа, бих потънал в земята. Това повечето хора не биха го разбрали дори от този форум, опасявам се. Но благодаря за "натиска", вероятно ще рискувам :) , все пак не съм светец и веднъж на 10 години може и да "излъжа" за нещо такова някоя институция (примерно).

Edited by tedy
Link to comment
Share on other sites

... и без това чат пат засичам някакви проблеми с обхвата :bgrin: , та няма да е лъжа...

Това по същество си е измама от моя страна...

 

Последно?

:lol:

Edited by plameni
Link to comment
Share on other sites

Е, усмивката в първия цитат не беше ли достатъчна да схванеш?

Да обясня за теб :) - тя беше предварителна част от последващото ми обяснение, че все пак не съм светец и ще рискувам, защото на база предното, за мен си е риск. Още помня как откраднах бурканче детска храна от Плод Зеленчук през комунизма.

И все пак не разбрах какво общо с казуса имаше твоето мнение и каква му беше целта. Надявам се нямал си за цел да се заядеш, защото си знаем, че имаш подобна наклонност :rolleyes:

Edited by tedy
Link to comment
Share on other sites

Ще се обадя тук заради Теди, щото го уважавам. 

Значи, да знайти, ВСИЧКИТЕ оператори без изключение, участвайки в гонката за 3-4-5-6-8-19 G правят абсолютно едно и също нещо и то е да покрият минимума за съответното G, тъй щото да могат да парадират с него. Дебело подчертавам - МИНИМУМА. И ей тъй се получава логичен резултат - тия с най-многото клиенти кихат стабилно, а тия дето са смЕх в селото имат силна връзка - много ясно, като нема кой да натовари техниката. 

Теди, приятелю, М-тел или А1 имаха един кихащ момент, щото смениха всичките си клетки. Интересното е, че новите са ХуйВей и се водят напредък.     

Link to comment
Share on other sites

:) С две думи искаш да кажеш, че А1 е зле..., но дали 4G все пак ще е напредък спрямо 3Г :) ... за момента смяна на оператор и/или план е много извън вероятните изходи от "ситуацията" :D .

Като казваш, че са сменили клетките, искаш да кажеш, че е станало наскоро и затова съм усещал влошаване на интернета?

Link to comment
Share on other sites

Казвам ти, че А1 има клиенти повече от всичките други, взети заедно и същия минимален капацитет - респективно юнашки киха. Нали ме разбираш какво ти казвам?  

Link to comment
Share on other sites

Аз разбирам импликациите от това, но в контекста пък на това, което аз казвам (че смяна на оператор и/или план не стои на дневен ред), се предполага, че 4G би трябвало все пак да докара подобрения в експириънса дори за А1 :Р . Нещата и сега са горе долу Ок, с изключение понякога вечер едвам провеждам разговор по Telegram/Viber навън, както и лага при браузване, който е винаги константен откакто се помня, вероятно просто "feature" на 3G.

Link to comment
Share on other sites

Ами точно това, преди 2-3г. имаше "слухове", че "новите" 4G сим карти на мтел бяха нещо бъгави и причинявали всякакви проблеми при работата на телефона.

Иначе покритието гледам картите, е по-малко от 3G. Не съм ползвал 4G, но предполагам в зона на лошо покритие, си минава автоматично на 3G, както минава сега от HSPA+ на 3G, 2G/Edge и т.н.?

 

Edit: А да, сега на 3G като браузвам сайтове, има едно забавяне при всяко действие... като от висок пинг, все едно 200-300 мс.... макар че последно като мерих, е по-малък. При 4G такова забавяне мога ли да се надявам да няма? Усеща се много разликата спрямо WiFi.

Слухове от преди няколко години...

През годините съм взимал и карти и от А1 когато съм си бил в бг, не съм забелязал проблеми.

Разбира се, пе 4г е по-добро при ползване от 3г. Ето един спийдтест от градчето в което живея.

 

https://www.speedtest.net/my-result/a/4450661556

Edited by ARPAnet
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...