Jump to content
BulForum.com

Ниски скорости на торенти


tedy

Recommended Posts

Една машина с 3-ядрен атлон II на 3ГХц, с 8ГБ DDR3 памет на 1333 и хард дискове, върху които (се опитвам да) свалям торенти 3ТБ Тошиба 7200рпм.

Дъното е Asus m4a785td-v evo, с realtek гигабит вградена лан карта. Windows Server 2016.

 

Проблемът е, че с две различни торент програми (последния uTorrent, Tixati) скоростта на сваляне е доста ниска спрямо примерно десктопа ми. При същите и/или подобни настройки. Някъде 26-28МБ/с макс, при същите 1-2 тестови торента, които в следващия момент (а и преди това) тествам на десктопа, качват до 90МБ/с.

Дал съм 150 конекции за торент да ползва.

CPU в този момент е 50-60%. Пускам още 2-3 торента, и всички намаляват до отново общо около 27МБ/с средно. Хард диска е слабо натоварен през това време.

 

Ако пусна теглене на единичен файл по HTTP примерно (или FTP), си развива 70-80МБ/с като пич, или над 90 ако е през локалната мрежа от/към десктопа.

 

За сравнение, на същия интернет, имах компютър с двуядрен атлон на 2.8Гхц и ддр2 памет и по-слаб диск (но с nvidia вградена ланка), си развиваше и над 70МБ/с на торенти, макар с ~100% натоварване.

 

Къде може да е причината, и дали може да е от вградения Realtek?

Link to comment
Share on other sites

Една машина с 3-ядрен атлон II

 

Пусни му и четвъртото ядро и ще се оправи. :laughing1:

Откакто се върза на кулбокса, оставам с впечатление, че торентите са ти основна дейност, при положение че с твоята връзка всичко се сваля изключително бързо, но иначе да - вграденият Риълтек е възможно да спъва скоростта, както е възможно причината да е някаква съвсем странична...софтуерна настройка, затворен/пренасочен порт или някаква съвсем друга, за която не се сещаш. ;) Десктоп машината ти не беше с Windows Server 2016, нали?

Link to comment
Share on other sites

Всичко е с 2016 вече :) .

В случая с торентите, неведнъж съм го казвал, че много рядко свалям торенти, и идеята е да уплътня поне до голяма степен поне от кумова срама наличното като скорости :) . Исках да offload-на торентите на тази машина, която го играе "сървър" и си върши работата отлично за всички сървърни нужди, но явно на торентите кляка.

Според мен може да е от процесора - той е само с 1.5МБ кеш, по 512К на ядро.

 

P.S. С тоя кулбокс лъснаха толкова проблеми по хардуер и софтуер че... :D - отсвирих цяла сюрия торент клиенти, които не можеха да вдигнат над 40-50МБ/с примерно, разни неефективни други клиенти (вкл. FTP) и т.н. Това може да се счита като негатив :Р .

До 100мбит връзка общо взето всички клиенти и хардуери от последните 15г. се справят при нормално ползване.

Link to comment
Share on other sites

Пробвай с повечко connections :)  Примерно 1000, и виж дали ще повлияе на скоростите. Ако се отрази отрицателно, пробвай да ги намалиш на 50.

Щом ланката се справя да прекара 90МБ/с с други протоколи, едва ли е в нея проблема. :)

Link to comment
Share on other sites

Щом ланката се справя да прекара 90МБ/с с други протоколи, едва ли е в нея проблема.

 

И защо да не е мрежовата карта? На какво се базира този извод, след като при цитираните протоколи се използва единична връзка?

Link to comment
Share on other sites

Рядко обвинявам хардуера на сляпо :)

Малкият брой connections за които говорим също е фактор. И би било забавно ако тази карта причинява държане обратно на нормалното. От друга страна, моето горе е предположение, но и съм предложил да потества държането при различен брой connections за да видим имат ли отношение към проблема.

Link to comment
Share on other sites

Да, и аз си мислех за броя конекции, не съм много наясно дали самата карта хардуерно (или нейния драйвер, който също би могъл да е виновен) поддържа за всяка конекция отделен ресурс (и процесор ако е софтуерно, а то вероятно е споделено).

После се замислих, че като добавя още торенти (и конекции съответно), общата скорост си остава почти същата, като всички торенти намалят скоростта за да се получи почти същата обща скорост.

ОБАЧЕ..

преди малко разкарах последния уторент (3.5.3.х) и сложих добрия стар 2.2.1 за проба. Еми кво да кажа - от раз заредих 4-5 торента и вдигна 80МБ/с, и разбира се като напълни 1ГБ-овия кеш, спадна до около 50-60.

Този последния уТ 3.5.3 и на тази машина фрийзваше (като в темата за уТорент както бях писал) като почне да сваля, и над 20МБ/с трудно вдигаше със зверски фрийзвания на интерфейса и нот респондинг.

Явно версии 3.х на уторент просто трябва да забравя завинаги тази програма, вероятно на Server 2016 има някаква зверска несъвместимост, на 2 различни машини вече.

Tixati интересно защо и той не вдигаше, но за него забелязах в Task Manager, че все се върти и кове около 33% CPU процеса. Което при 3-ядрен проц е ясно какво би могло да означава - удря някакъв еднонишков макс, вероятно.

На десктопа и без това торентите товарят 6-7-8% като цяло дори при 70+ МБ/с, та там вероятно дори Тиксати не удря някакъв макс поне откъм процесор и не се вижда проблема.

Поне при тази програма според мен проблемът е еднонишковостта й, и един по-мощен процесор би помогнал в нейния случай. Но искам да съм сигурен, че при нея това е проблемът, защото ми харесва иначе, не е уторент, а с 2.2.1 не искам вече да бъда, ся някакви нови уязвимости откриват в уторент...

Link to comment
Share on other sites

Ако искаш пробвай с тези настройки. 3.4.1 работи без проблем.

 

3.* версиите освен проблемите с Windows кеша, възможността за свързаност към определени пиъри, замръзвания и т.н. имат сериозен проблем със сигурността (този проблем се решава във версии <3.* (според някои е валидно и за версии <3.2.*) с изключване на WebUI и net.discoverable на false.

Link to comment
Share on other sites

Не, версии 3 вече не искам да виждам повече.

Иначе сигурен ли си, че 2.2.1 е по-сигурна? А онази уязвимост, за която май Woox в темата за уторент беше дал линк от последните 1-2 седмици?

Пробвах и Transmission и май се държи добре също, но освен доста скромния интерфейс и много малкото опции, пише "early preview", което доста ме плаши.

Link to comment
Share on other sites

Пробвай Deluge също, как се справя със скорости. Ти в крайна сметка интерфейс ли гледаш или работещ и ъпдейтващ се клиент ? :)
А Transmission знам, че го ползват също без проблем на уиндоус от доста време. :)

 

По принцип и двата клиента са популярни защото са удобно за рънване хедлесс с възможност да се връзваш ремуут с друг десктоп клиент към тях. 

Link to comment
Share on other sites

Еми аз не съм максималист, в смисъл прогресивно бих вървял и към по-неудобни клиенти АКО се изчерпат валидните възможности откъм по-нормални ГУИ клиенти :) .

Делуге съм пробвал, "не става" :) . Имаше и някакви тъпи бъгове.

уТ 2.2.1 на "сървъра" засега ще ползвам, но ще следя дали е достатъчно сигурен. Transmission става, но като последен вариант ако другите налични (уТ 2.2.1) някой каже, че са уязвими. Tixati е вариант само с по-мощен процесор (явно).

Като цяло, на не толкова мощна машина лесно лъсват кои програми са по-неефективни от други.

 

Edit: saiclabs, 10х, на твоя линк прочетох и май се оказва, че 2.2.1 си остава най-добрата торент програма! Дори при Transmission гледах има CVE по същите експлоити, от Януари. Но уТ 2.2.1 изглежда неуязвим на нея, особено ако се затвори порт 10000.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...