Jump to content
BulForum.com

Windows Server 2016 - въпроси и мнения


tedy

Recommended Posts

Първо да споделя, че въпросния Windows ми допадна доста. Не бих ползвал Win10 заради многото талаш, но последния липсва до голяма степен в Win2016.

Инсталирах го на две-три места, вкл. моя сървър вкъщи, като замени 2008 R2.

Всичко точно, вече кара половин месец ъптайм и т.н. Като цяло и ми "хареса" (не вярвах, че ще го кажа след появата на Win8/10 и т.н.). Държи се добре, ъпдейти не ме притесняват, накарах го само ръчно когато реша да се ъпдейтва. От наблюденията ми в рутера, освен нормалните кънекции, свързани с услуги, които предоставя навън, има само една кънекция, която засега стои и чакам да го рестартирам някой ден за да видя дали съм я премахнал със спирането на съответния сървиз (засега стои още). Става дума за wms такава, която била свързана с нотификации за metro-приложения (вероятно като push?!), с нищожен трафик. Спрях сървиза Windows push notifications system service, която според мен има връзка, засега кънекцията стои, след рестарт някой ден ще видя.

Както и да е.

 

Но някой успял ли е да накара тъпото старт меню да търси и намира инсталираните програми под Adminsitrator (вградения) акаунт? Намира само вградените боклуци като Notepad.

Май се оказва, че това е бъг, при което Кортана(?) не работи под вградения Administrator. Увлякох се покрай всички предни виндовси, които ползвам, да направя всички настройки под Administrator, пресонализации и т.н., и тва на две машини, и с часове вчера търсех начини да накарам да намира неща като Firefox примерно. Създадох друг админ акаунт, с него намира инсталираните програми. Четох в една статия мнения, че просто под Administrator не работело търсенето, което е абсурдно. Не е такъв проблем засега, защото програмите не са много, къде по десктоп, къде пиннати, ще се стартират, но това не ми дава мира.

Пуснал съм Windows Search сървиза, спрях/пусках тъпия UAC, в group policy енабле/дисабле на онова за admin approve еди кво си, без промяна.

Това е толкова бейсик функционалност, която трябва да работи винаги за всички! За бъдещи инсталации поне ще знам де - веднага нов акаунт в група Администраторс, да е чиста работата. Заради подобен тъп бъг.

От 2003-та карам сума инсталации само на Administrator, без никакви проблеми, със съответните проактивни мерки против проблеми де (в случай че някой се хване за това, че не е редно). Вкл. на 24/7 машини, вкл. майка ми е Администратор от 6 години, и с някои прости неща, които съм й "наливал", никога не е пострадвала от нищо, нито тя, нито аз имаме антивирусни, аз от 2004-та.

Link to comment
Share on other sites

В Соларис, руут е роля а не юзър от доста време вече. Интересно кога и другите ще последват тази политика 

 

Споменаваш стъпките от това постче : https://superuser.com/questions/1141588/how-can-i-get-windows-server-2016-start-menu-search-to-work-fully 

Но май не си рестартирал след това?

Link to comment
Share on other sites

Ами и това, и доста други разчетох.

Рестарт съм удрял след всяка промяна. Ъпдейтнах и докрай.

Няма решение. Освен разбира се нов/друг акаунт в група Administrators, т.е. всеки акаунт, различен от built-in Administrator account.

Ползвам Administrator откакто се помня като човек, бил съм с Вин2003 3-4 години като основен десктоп, после 3 години с Win2008 преди 7-цата. Това сега е просто бъг, не е да кажеш че "постила пътя" към нещо бъдещо както казваш. Само по себе си е абсурдно най-главния администратор акаунт да не може да извършва нещо, а той не може примерно да отвори Cortana settings, там някаква поредна мизерия имало.

Дано с втори Админ акаунт да няма други мизерии, че тъкмо почнах да го харесвам, и сега като почнах малко повече да го ръчкам, взеха да изникват разни неща като тва, и все предимно около старт менюто или шела.

Примерно пробвах да преименувам Administrator акаунта на нещо друго (има си опция в локал полиси), и старт менюто заби при опит да цъкна иконката на узера в него. И се оправя поне след Sign out или рестарт. Ама айде тва не е много показателен бъг, има си други по-така :) .

Link to comment
Share on other sites

Че тоя build in администраторския не беше ли скрит по принцип, а при инсталиране се създава нов от администраторската група... как така го ползваш, явно е нещо по-специален

Link to comment
Share on other sites

Ми не. Не се сещам при по-старите сървъри (то аз и тук забравям, защото на десктоп едишъните насън след инсталация отивам и го активирам - там при тях наистина е скрит), но тук сега погледнах, освен него има само два други - Guest, Default Account, и двата disabled. Е, разбира се не броя новосъздадения от снощи, с който пробвах дали ще работи както трябва. Т.е. при инсталация Server 2016 ти предлага да направиш парола точно на Administrator и с него продължаваш да доинсталираш и настройваш. Мисля си, че и на 2008 R2 беше така. 2012/R2 не съм ги пробвал.

Link to comment
Share on other sites

Аз не казвам, че постиля пътя към нещо бъдещо. :) Давам пример с добро практиси.

Иначе не е бъг, локално секюрити полиси е. Разреши User Account Control: Admin Approval mode for the Built-in Administrator и ще заработи. Иска и рестарт

http://share-web.s3-website-eu.object.vdc.interoute.com/s2016.png

Това ти разрешава да отваряш и кортаната :) 

Ей заради това има десктоп OS-и, и сървър OS-и, за да не си обясняваме после за бъгове и мизерии ;)

Link to comment
Share on other sites

Точно това полиси го въртях на шиш, не сработва и не сработва. В комбинация с UAC включен дефолтен, после never notify и т.н. Рестарти съм удрял след всяка промяна.

Не знам при теб как си успял да пуснеш търсенето. Също за Standard става дума. Но и при Datacenter не става.

 

По последния коментар, както казах, ползвам Windows server за десктоп сигурно от 2004 -та :) . За пръв път оттогава се "жалвам", от нещо което е супер базово и трябва да работи с ВСЕКИ акаунт без значение никакви полисита. Самите програми са налични в старт менюто и могат да се стартират, значи изобщо не е до секюрити в случая. Ся, ако са обвързали други (тъпи като за администратор in the first place) компоненти (кортана?!) с търсачката в старт-а, е отделен въпрос :) . За други оплаквания като цяло, се сещам само за два случая. Преди години под 2008 не можа да се инсталира един тв тунер Aver, инсталира се, но така и не го подкарах. После с една стара версия на фотошоп имаше леки грижи, които лесно се решиха с Application Verifier по спомен :) .

 

Ти сигурен ли си, че си се логнал с вградения Administrator?!

 

Edit: Заработи по някаква странна случайност. И то се случи след една поредица от действия. Включих полисито Approval mode, както и преди го правех, но явно има връзка и с по-долно полиси за behavior of elevation prompt for admins (което има връзка пък с плъзгача UAC в User accounts). Трябваше да бъде дадено на Prompt for consent for non-windows binaries (което грубо съответства на едно ниво под максимума на UAC), после рестарт, после го върнах на Elevate without prompting (адски мразя подпитванията, и това в линукс дистрибуциите ме подлудява на всяко второ цъкане да ме пита за парола, може да има начин да се изключи не знам), изчаках малко и о чудо, сработи. Вероятно трябваше по принцип да се почака малко за да се индексира нещо, ба ли го вече. Преди не съм го чакал, а му прасках следващия рестарт.

Това е нонсенс като цяло. Особено за сърча в старта.

Link to comment
Share on other sites

Хм,  може би зависи и от Windows Search-а. :) Първо смених него от disabled на manual, пуснах го и видях, че не помогна. След това смених полисито което реши и проблема.

Сега  disable-нах Windows Search service-а отново и сърча в старт менюто си работи. Инсталирах хром и го намери дори със спрян сървис, но може да има някаква зависимост кой го знае, не ми се рови повече. 

Това са единствените 2 неща които направих на тази машинка след инсталацията, освен инсталацията на firefox, че да мога да тествам. Но до колкото видях той не намираше дори Internet Explorer преди това. :)

Разбира се, че с вграденият администратор, нали и ти обясни, че с него имаш проблем :) Даже не съм влизал да променям дефолт настройките за UAC, освен споменатото полиси :)

 

Ти тръгваш в посока - какво е възможно. По принцип, всичко може, стига човек да иска. Но  на мен ми е забавна ситуацията. :)

Link to comment
Share on other sites

Ами проблемът беше този :) . Явно се реши (вж. едит-а от горе). Преди да сърчна за firefox, сърчнах за cortana, тоя път и тя се отвори, зададох там English, то се пооплака нещо, че тоя език не знам си кво, игнорнах, и след това тествах за firefox. Та не знам дали и тва не е имало малък пръст.

Ситуациите с Windows винаги са "забавни" :) . Понякога плачевни. Но след оправянето на тази тъпотия, отново съм "свеж" и продължаваме към следващия бъг :D .

Мерси, че отново ми обърна внимание и пак заорах в това полиси и експерименти около него.

 

Edit: Probwam същото на един 2016 Datacenter. При него дори тая процедура НЕ работи. Просто не намира инсталираните програми. Може да отваря кортана сетингс, pak sym задал English, но явно няма значение. Изчаках 10-тина минути преди трети рестарт, няма и няма.

Edit (2 часа по-късно) - след Windows Update на Datacentera, се оправи и на него. Не беше ъпдейтван от месец, затова смятам, че августовските ъпдейти (един нормален и един Cumulative) е оправил нещата! Явно минимум 1г. трябва да мине от излизането ако иска човек да си запази разсъдъка. За мен изключение беше само Win2008 (не R2). След няколко месеца ще стане 1г. от излизането му на 2016, и най-вероятно ще е почти готов за нормална работа :) .

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Е че то Сървъра все си е с 2 сесии, ако не пропускам нещо. Нали е Сървър все пак :))

Имах предвид спрямо Windows 10 :) . Сървъра поне има два.

Поне ако нещо не е променено, защото така или иначе рядко ползвам РДП, камо ли конкурентно с други, да не говорим че основната ми десктоп машина си я барам само аз, никой няма право :) .  и VNC го намирам за по-мазно за работа когато става дума все пак за основната сесия на windows-a.

 

Иначе в Server 2016 са променили лицензионзните правила. За пореден път усложняват лицензионната политика така че колкото може по-малко хора да я разберат съвсем, и като резултат има цели компании, които се грижат за лицензионните условия на MS продукти! Епично :) .

Вече лицензите се базирали per-core, per-processor и оплетени двете. Минимум 8-core processor лиценз идва по дефолт, и 16-core per server. Т.е. докато човек има до 2 процесорен сървър с до 8 ядра всеки, си влиза в нормалния лиценз. Добре че поне за нормален десктоп компютър тия числа скоро няма да се достигнат (подминат) за да трябват допълнителни главоболия. Пък и Threadripper с максималните засега числа (16 ядра/32 нишки) няма скоро простосмъртен да сложи у дома :) .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

След ъпгрейд вече сложих тази OS като основна на десктопа, вече около 2 седмици. Инсталирах 99% от нещата, и нямаше засечки от факта, че е Server :) . Единствено LAN драйвера имах леко главоболие, което се реши лесно, защото е Intel I211-AT или нещо такова, което се води десктоп LAN-ка, и драйвера отказа да се инсталира, не намирал лан картата. Оказа се, че Интел разделяли драйвера за сървър и десктоп OS-и. С лесно манипулиране на един inf файл от инсталацията добавих поддръжка на ланката и за Server (имаше такива секции във файла) и се инсталира без проблем и всичко точно.

Корел X9 2017, Офис 2016, всичко точно. Остана само Adobe photoshop и прилежащите, но това малко по-късно - тук може да се очаква нещо, но вероятно ще се пребори.

Засега съм доста доволен.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Някой успял ли е да пусне Superfetch на този Виндовс? Сега ме изненада неприятно, аз ако знаех, че не тръгва, нямаше да се бъхтя с тоя Виндовс за десктоп :( . Сървиза е там, на Manual, но кой да се сети да го тества предварително дали върви.... и сега накрая на инсталацията на всичко, опитвам и греда!

P.S. Както и да е, оказва се, че май няма как да се пусне (лесно ако изобщо) и е там може би само за някакво compatibility. Така или иначе superfetch след Вин8 вече работи само за HDDs, и това е повод да взема вече едно SSD за системния. Суперфеча досега правеше излишно подобна покупка, за моя начин на ползване. Пък и най-малкото средно SSD има 0.5ГБ/с трансфер, а РАМ-а вече има около 50ГБ/с :Р .

P.S.2. Май подкарах суперфеча. И в Powershell се пише едно нещо, намерих една статия, и сървиза потегли, и не е спирал от половин ден, остава да видя дали реално върши нещо или е "кух".

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Рядко срещам хора през 2017-та, които да нямат SSD... Много по-добре, е когато бързината идва от хардуера, не от софтуера. :)

Тъкмо си мигрирах инсталацията на SSD (850 Evo). Буут тайма стана адския... но само дотам. Почти.

Почти само в големите и тежки софтуери усетих по-бързо стартиране (първия път, колд старт), при някои доста осезаемо. При останалите почти нищо. След това, ако не съм копирал нещо огромно, нещата се стартират от рам-а (кеширани) и SSD-то помага точно с нищо. За моя начин не виждам особена разлика.

Бързината идва от комбинация хардуер и софтуер. Когато имаш софтуерно интелигентно кеширане, (може да) има и бързина, както беше (е) при мен, и без ssd. Аз лично искрено казано, леко съжалявам и тия пари за ssd бяха от малкото безсмислено изхарчени пари. Е, няма да го махам.

 

Иначе покрай това се разчетох тия дни за 2016-kata. Тя реално е LTSC, няма да получава нови фийчъри (feature updates), и ще получава 5+5 години нормални ъпдейти, подобно както беше до Вин7 схемата на ъпдейти. Същото и с Win10 Enterprise LTSB - версия 2016 и тя е същата v1607. Останалите са Semi-annual или Семи ануал (Business), при второто можеш да defer feature updates до 360 дни. Има вече и Server 1709 (по подобие на последния fall creators update) по Semi-annual схемата, но той ще е само windows core, и няма да има desktop experience. Пробвах няколко 10-ки (Pro, Enterprise) и честно казано... ако сега преинсталирах, нямаше да сложа 2016. Може би 10 Про, и да отлагам feature updates поне за 4-5 месеца. Но прекалено много време инсталирах и настройвах за да изгубя още 2-3 седмици да инсталирам 10-ка.

На друг хард сложих една 10 Про 1709 за игри и т.н., т.е. по-малковажна, там ще следя как се движи стабилността й.

 

Edit: Понеже клонирах инсталацията си на ssd-то, явно е трябвало и шътдаун да се направи, или промених един сериен номер на стария дял, та накрая вече вин-а явно "усети", че е на ssd, и вече не само бууттайма е подобрен. Дори след рестарт веднага да пусна разни неща бързо като фотошоп или корел (или джавешкия IDE), стартират много по-бързо, дори кеш още няма, или суперфеч.

Link to comment
Share on other sites

Тъкмо си мигрирах инсталацията на SSD (850 Evo). Буут тайма стана адския... но само дотам. Почти.

Почти само в големите и тежки софтуери усетих по-бързо стартиране (първия път, колд старт), при някои доста осезаемо. При останалите почти нищо. След това, ако не съм копирал нещо огромно, нещата се стартират от рам-а (кеширани) и SSD-то помага точно с нищо. За моя начин не виждам особена разлика.

Бързината идва от комбинация хардуер и софтуер. Когато имаш софтуерно интелигентно кеширане, (може да) има и бързина, както беше (е) при мен, и без ssd. Аз лично искрено казано, леко съжалявам и тия пари за ssd бяха от малкото безсмислено изхарчени пари. Е, няма да го махам.

 

Иначе покрай това се разчетох тия дни за 2016-kata. Тя реално е LTSC, няма да получава нови фийчъри (feature updates), и ще получава 5+5 години нормални ъпдейти, подобно както беше до Вин7 схемата на ъпдейти. Същото и с Win10 Enterprise LTSB - версия 2016 и тя е същата v1607. Останалите са Semi-annual или Семи ануал (Business), при второто можеш да defer feature updates до 360 дни. Има вече и Server 1709 (по подобие на последния fall creators update) по Semi-annual схемата, но той ще е само windows core, и няма да има desktop experience. Пробвах няколко 10-ки (Pro, Enterprise) и честно казано... ако сега преинсталирах, нямаше да сложа 2016. Може би 10 Про, и да отлагам feature updates поне за 4-5 месеца. Но прекалено много време инсталирах и настройвах за да изгубя още 2-3 седмици да инсталирам 10-ка.

На друг хард сложих една 10 Про 1709 за игри и т.н., т.е. по-малковажна, там ще следя как се движи стабилността й.

 

Edit: Понеже клонирах инсталацията си на ssd-то, явно е трябвало и шътдаун да се направи, или промених един сериен номер на стария дял, та накрая вече вин-а явно "усети", че е на ssd, и вече не само бууттайма е подобрен. Дори след рестарт веднага да пусна разни неща бързо като фотошоп или корел (или джавешкия IDE), стартират много по-бързо, дори кеш още няма, или суперфеч.

Има специфични инструкции, когато пренасяш така OS от нормален хард на SSD. Сама се усеща само по време на инсталация. И да, работата се променя значително...

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

От няколко дни "боря" един .... проблем ли да го нарека... с Windows 2016.

Това се проявява на всички 2016-ки, които имам, поддържам, и във виртуалки. Почти.

 

Някой обръщал ли е внимание дали работи т.нар. Automatic Maintenance?

Задачите в Task Scheduler, които се числят към този тип задачи (специални, до голяма степен могат да се познаят, че нямат тригери, а в XML-a си имат <MaintenanceSettings> елемент, който определя честотата на активиране) са около 20-тина или повече, доста от тях DIsabled фабрично. Не-Disable-ните таскове се виждат, че се стартират веднъж при boot и след това никакви ги няма до следващ рестарт.

Automatic Maintenance, който поне до Server 2012 R2 се активира (и той стартира тези задачи по schedule) през специални scheduled tasks, явно вече не е така при 2016, защото тези специални таскс липсват, вероятно затова и не сработва самия AM. В опциите в контрол панел си го има онова в Security and maintenance - maintenance settings, там е указано в 2:00 AM, и т.н.

 

Първоначалния "проблем" от който тръгнах да трабълшутвам тва AM, беше че таска ScheduledDefrag, който уж трябва да стартира defrag weekly (по дефолт така е зададено), не стартира никога. Последно пусках Optimize Drives миналата година като сложих първото SSD, и оттогава не е стартирало, а по общо мнение е добре да се пуска от време на време заради RETRIM.

Изчетох бая по въпроса, и накрая все пак дизейбълнах тоя таск, и си направих ръчно нов, който изпълнява нещо като defrag c: d: g: /O /L поне за SSD-тата, а хардовете кучета ги яли, там дефраг и без това никога не съм правил от 15 години. Дефраг при SSD може да се наложи в по-екстрена ситуация ако файл системата се фрагментира до степен да дава грешки при писане във файл. Досега такова нещо при HDD явно не ми се е случвало, така че при ссд дефраг няма да опра.

 

Но ме "измъчва" това защо иначе другите maintenance tasks не рънват освен при буут, а уж като в Вин10 им е "казано" по дефолт да се изпълнява в 2:00 AM, като това трябва да рънне съответните таскове веднъж на 7 дни или колкото, а повечето са скеджулнати на 7 дни, и някои на 1 месец.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...