Jump to content
BulForum.com

Aliexpress.com


skazy

Recommended Posts

Ти май чак сега преоткриваш китайците. :)) Май няма китайски сайт, дето не го знам - поне читавите такива. Погледни и PriceAngels - имат хубави цени....FocalPrice също....и още десетина подобни. :laughing:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Ами не съм се интересувал до сега и за това :) Аматьор съм още :D

 

Edit: Midex, жив и здрав да си! Като дете в магазин за играчки съм :woot

Link to comment
Share on other sites

Такааа... харесах си един часовник в tinydeal и искам да платя с пейпал, но от сайта искат да си въведа мейла и паролата на пейпала. Това нормално ли е?

Link to comment
Share on other sites

Такааа... харесах си един часовник в tinydeal и искам да платя с пейпал, но от сайта искат да си въведа мейла и паролата на пейпала. Това нормално ли е?

Не е нормално. Абсурдно е ;). Виж ако те прехвърли към страницата на paypal това вече е друго нещо. Не си въвеждай обаче тази информация по други сайтове.
Link to comment
Share on other sites

Не ме прехвърля, ами си е в самия сайт. И на мен не ми изглежда чиста работата и за това реших да питам. Благодаря :)

Link to comment
Share on other sites

Най-лесния начин да провериш читав ли е даден сайт, просто правиш така:

 

https://www.google.bg/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=tinydeal%20scam

 

Колкото истински китайски сайта има, 100 пъти по толкова и фалшиви... Затова пазарувай от по-известните, а съмнителните изобщо не ги поглеждай...

Link to comment
Share on other sites

Никога няма да дам на съфорумец сайт, от който не съм пазарувал поне няколко пъти - tinydeal никога не иска никакви пароли отникъде. Подозирам, че колегата или го е прихванал някой хакер, който пренасочва към фалшив сайт, или по-вероятното - по време на финализирането на поръчката tinydeal го прехвърля към Пейпал, но не към основната страница, а към интегрираната пейпалска в сайта, която изглежда малко по-различно, но принципно е за същата работа, както и основната и разбира се, че след като искаш да платиш с Пейпал, първо трябва да си влезеш в акаунта, за което пък задължително трябва да си въведеш юзър нейма и паролата. Интегрираните пейпалски страници в сайтовете за продажби са нещо напълно обичайно и по-голямата част от сайтовете оперират именно с тези интегрирани страници - достатъчно е по време на въвеждането на паролата да се погледне в адресната лента и ако там стои катинарчето на Пейпал, а след него "https.paypal.com", спокойно може да си въведеш паролата, защото това се изисква да се направи не от сайта за продажби, а от самия Пейпал. Някои от сайтовете дори връщат купувача още веднъж на страницата си, за да потвърди и финализира поръчката там, а други сайтове спестяват тази последна стъпка и при тях финализираш поръчката още когато платиш от Пейпал.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Един бърз въпрос за пазаруването и плащането онлайн към по-опитните - относно валутни курсове и превалутиране.

 

Поръчах си една джаджа от DX.com, платих я директно с дебитна V-Pay (BGN) на Уникредит, за $7.19 ми удържаха 12лв и малко, т.е. около 1,70лв за долар.

Според тарифата на банката плащането в интернет е безплатно, не се вижда и такса "превалутиране", както на други банки (която пък примерно 2%) Откъде идва тази голяма разлика? Дали е някаква твърда такса, и приемлив курс, или?

/питах в банката, нямат си идея защо е такава сметката/

 

Нещо не ми харесва този курс за нещо струващо $200 (китайче андроид)... А гледам че някой модели са с 24ч доставка до Бг.

Link to comment
Share on other sites

Най-вероятно си погледнал, но сигурен ли си, че няма някакви допълнителни такси? По някой път хващат около 1$ за тракинг номер.

Link to comment
Share on other sites

за $7.19 ми удържаха 12лв и малко

Това къде го виждаш - в онлайн извлечението в поясненията за плащането пише, че за тази транзакция сумата в оригинална валута е USD 7.19 и на същия ред на тази транзакция виждаш, че в лева са ти дръпнали 12 лева и нещо?

Link to comment
Share on other sites

Нямам достъп до онлайн банкирането си, проверявах наличността по картата през epay, преди и след плащането.

Но от банката казаха че има две транзакции, за $7,19, и още някаква за $1, която никъде не е описана в DX, нито съм се съгласявал с нея. Така че като обменен курс всичко си излиза точно, към 1,51лв/$.

 

Остава да видим DX какво ще кажат за този допълнителен долар...

Link to comment
Share on other sites

Значи ако си проверявал наличност по картата това е малко по-различно, т. е. ти си проверявл с колко пари разполагаш за харчене. По друг начин казано си проверявал колко пари са ти блокирали в момента на извършване на транзакцията. Реалното разплащане и дърпане на парите от сметката обикновено става след няколко дни и може да се види в онлайн банкирането. Тук вече не съм много сигурен, защото не съм проверявал чак толкова подробно, но може да има разминаване между сумата, която първоначално ти блокират и реалната сума, която в последствие ти дърпат от сметката.

 

Друг е моментът, че при теб има две транзакции (според банката ти). Ако са все още на етап блокирана сума, няма как да се видят в онлайн извлечението, защото по-късно ще се появят. Само за пример, сещам се при мен така се беше случило един път за нещо, което беше около 3 лева еквивалент ми бяха блокирали малко под 4 лева (т. е. около 1 лев повече от необходимото). После след няколко дни се появи транзакцията в онлайн банкирането и реално ми бяха дръпнали 2.90 и нещо лева, този 1 лев отгоре продължаваше да си стои като блокирана сума и след известно време (не помня точно) се беше разблокирал.

 

Та интересно ми е да разбера при теб как е точно и дали този 1 долар отгоре няма да ти го вземат реално.

Link to comment
Share on other sites

Утре ще мина през банката да си оправя онлайн банкирането (сменил съм паролата и не я помня, а и мейл не съм въвел при регистрацията).

 

@dvdrw - каквото и да има, би трябвало да е явно в момента на плащане - аз съм наредил точно $7,19 и нищо друго.

Всъщност не ми е проблема за долара, бях се притеснил за обменните курсове, че 1,70лв за долар идва множко ако си поръчам нещо скъпо.

 

DX имат тикет система в която има като проблем "Credit card being charged without authorization." да видим там какво ще отговорят.

Link to comment
Share on other sites

Така, оправих си онлайн банкирането, но не виждам точно тези транзакции, само разполагаемата сума е по-малка с 12лв. Явно тези в банката виждат повече неща от мен.

 

Както и да е, пратката вече е в китайските пощи. А от тикета в DX нямам отговор още, всъщност и не ми е добавен към моите тикети.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Здравейте,виждам, че е стара темата, но по-добре така, отколкото да пускам нова. Поръчах си електронен лабораторен уред от Алиекспрес на стойност 300$.Разбрахме се с продавача,че ще ми напише около 80$ цена. Първо, какви документи съпътстват пратката (номер на поръчката например или друго по което да се разбере действителната цена)? Второ,ако в документа не присъства нещо,водещо към истинската цена,може ли да кажа в митницата,че уредът е дефектен,само за части (например с повреден софтуер,затова струва толкова),както и че съм пратил парите за него по пощата в плик напримр?

Link to comment
Share on other sites

Не пазарувам от Алиекспрес, но принципът е същия, както когато се пазарува от всеки друг китаец. Ако сте се разбрали както трябва, към уреда трябва да върви една митническа декларация, на която той да е написал въпросните $80. Ако уредът е малък по размери, може и да се промъкне между капките, но ако го задържат за ДДС, от теб ще искат документ удостоверяващ, че наистина си платил тези $80 (банково извлечение и поръчката от сайта). Ако нещо не сте се доразбрали обаче, напълно възможно е в декларацията да е написал реалната цена (по-малко вероятно) или друга доста ниска сума, която ти няма как да знаеш каква е точно и на която митничарите е напълно вероятно да не повярват ако уредът е малко по-голям или тежък. В този случай, при несъответствие на твоите документи и онова, което той е написал, наш'те вадят едни дебели тефтери (вече може и да са ги направили електронни), с хиляди позиции вътре и започват да ровят, за да намерят твоят уред към коя група попада, за да видят дали не се дължи и мито освен ДДС-то ; вариант е и да те накарат там на място да цъкнеш на някой компютър да им покажеш от там, откъдето си го взел, точно този модел уред колко всъщност струва. Не ти пречи да им кажеш, че уредът е дефектен и затова си го взел на ниска цена, но все пак ще трябва да им представиш документи за покупката (от сайта и банката), защото на честна дума не се връзват. Това е в общи линии, подготвѝ си документите за $80 предварително (няма да ти обяснявам как), а на самото съобщение, което ще получиш да отидеш да си вземеш уреда от митниците, би трябвало да са написали точната сума, която китаецът е написал на митническата декларация - ръководѝ се от тази сума, защото тя е достоверната за това какво пише на пратката ти.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за отговорите, но аз споменах именно може ли да мине номера,че съм платил с пари в кеш в плик по пощата. Така няма откъде да извадя декларация или какъвто и да било документ за плащането,разбрали сме се с продавача по телефона, че ще му пратя пари в кеш. С други думи такъв сценарий може ли да мине и има ли нещо, което може да разкрие номера тъй като нямам много опит с пазаруване от Китай а ДДС-то в моя случай си е едни 100лева!

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за отговорите, но аз споменах именно може ли да мине номера,че съм платил с пари в кеш в плик по пощата. Така няма откъде да извадя декларация или какъвто и да било документ за плащането,разбрали сме се с продавача по телефона, че ще му пратя пари в кеш. С други думи такъв сценарий може ли да мине и има ли нещо, което може да разкрие номера тъй като нямам много опит с пазаруване от Китай а ДДС-то в моя случай си е едни 100лева!

 

Такъв "номер" няма как да мине никога никъде за каквото и да е. 

Link to comment
Share on other sites

Ако такъв сценарий мине, ти ще си първият в България, на когото са му повярвали и вероятно случаят ще влезе в някой учебник за митничари. :grin:

Няма как да стане, защото от тях изискват тези документи за покупката, които ти ще им занесеш, да бъдат приложени като доказателство някъде из книжата им, а на честна дума както казах отдавна не вярват. И тъй като моето мнение е, че нашите митници са най-бюрократичната организация не само у нас, ами вероятно и в световен мащаб (съвсем скоро отново си имах работа с тях), най-добре упълномощи BG-пощи да те представляват, защото срещу "скромната" сума от 15 лв те се занимават да ти освободят пратката, но пак трябва да им представиш гореспоменатите документи, тъй като без тях номерът не минава. В другия случай си изкарваш EORI номер, който е безплатен, но пък за всяка пратка трябва да търсиш митническа агенция, която май ти излиза по-скъпа от посредничеството на BG пощи. Просто от известно време премахнаха номера да отидеш от пощата в Кършияка, да си платиш ДДС-то и да си прибереш пратката (както беше преди време) - явно решиха да вкарат във веригата още посредници, които да печелят от всяка една пратка.

Link to comment
Share on other sites

В какъв смисъл да ме представляват - ще убедят лошата кака че пратката наистина струва толкова или пак ще си платя ДДС за 300$, само че стяхна помощ?

Link to comment
Share on other sites

В какъв смисъл да ме представляват - ще убедят лошата кака че пратката наистина струва толкова или пак ще си платя ДДС за 300$, само че стяхна помощ?

 

Не, не, да - ще те представляват пред митниците и да, ще си платиш ддс и мито /ако има/. Както каза Мидекс - ще ти искат разписка от плащането и пак си нафакан :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...