Jump to content
BulForum.com

Изключващ се компютър


Midex

Recommended Posts

Мислех да пусна въпроса в темата с нестандартните въпроси, но тъй като може да последват доста и различни отговори, предпочетох да го пусна тук в отделна тема.

 

Значи положението е следното - имаме компютър, който е работел безпроблемно до едно време, след това не е ползван около 2 месеца и после започва да се самоизключва. Самоизключването става 10-15 секунди след първоначално включване - видеото е наред, защото показва информацията на екрана. Пробвано е всичко - вадене на всяка плочка памет една по една, махане на всеки компонент един по един (хард дискове, DVD-та и т.н.), накрая дори го оставих без нищо, само на 1 плочка памет и клавиатура - никаква промяна...натискам копчето за пускане и след малко отново се самоизключва. Излишно е да изреждам каква точно е конфигурацията, защото въпросът е принципен - къде да търся проблема, в някой надут кондензатор по дъното ли, в захранването ли (което е някакво немарково и може да е дало фира) или някъде другаде?

Link to post
Share on other sites

На прима виста захранването. Ако не е то става весело издирването на проблема... 

 

Ако не е - и намерение нямам да си губя времето да издирвам проблема, направо ще взема друг и просто ще прехвърля хардисковете от неработещия (вероятно ще иска само една нова инсталация на OS).

 

 

Ако не е захранването, обновете термопастата на процесора.

 

Съмнява ме да прегрява процесора, защото от неработещо състояние, в което процесорът е със стайна температура -> до изключването, минават не повече от 10-15 секунди, за което време не ми се струва вероятно двуядрен пентиум (с най-ниската честота от серията) да загрее, прегрее и изключи.

Link to post
Share on other sites

Само да допълня, че при мен наистина се е случвало процесорът да прегрее за половин минута и компютърът да се изключи. Вентилаторът беше сменен с някакъв евтин крив боклук, който не пасваше добре (1 милиметър разлика но все пак оказваше влияние). Става дума за двуядрен Интел Е2180.

Link to post
Share on other sites

Пусни само захранването, мерни стойностите, след това, както работи, закачи един хард и пак ги виж. Аз съм 99.99% убеден, че е захранване, но пак не пречи да мернеш.

Link to post
Share on other sites

Захранване. Подобен проблем преди година с едни делукс, който стана на ~6г. Отворих го и 5 кондера бяха цъфнали и изтекли. Беш отнеслно и дъното, което обаче оправихме някак с топлинна обработка.

Също така като стана дума за обновление на пастата, обаче гледай на дъното и чипсета (ако има радиатор, най-вероятно има) - там най-често никой не се сеща да му сменя пастата. Наскоро я смених на моето дъно (след 5г. 24/7) - като свалих кулъра на чипсета, се уплаших на какво положение беше "пастата". Едвам я махнах с голям зор. След това температурите на дъното паднаха с няколко градуса поне.

Link to post
Share on other sites

Значи....захранването отпада - имах подръка едно друго, махнах кабелите на старото и включих новото - отново изключва след 20-тина секунди без нищо друго включено...нямам представа дали е нещо по дъното, но все още съм скептичен за прегрявания за толкова кратък период (пък и преди 3 месеца съм сменял пастата на процесора). Не смятам повече да се занимавам с търсене, едно че нямам време за експерименти и освен това в тази кутия имам 3 хард диска, 3 DVD-та и още неща, та по тази причина вътре е доста пренаселено дори само с кабели. Като се прибера за повече време в Пловдив, направо ще потърся някакво друго дъно в по-голяма кутия и ще преместя дисковете и каквото друго може да бъде преместено. Благодаря на всички за предположенията и съветите! :))

Link to post
Share on other sites

За прегряването не бъди толкова недоверчив. Достатъчно е радиатора малко да не прилепва към процесора и го смятай за прегрял още на 10-тата секунда! Огледай, пипни с ръка,да няма клатене или луфт на радиатора към процесора.

Link to post
Share on other sites

Както споменах, може и дъното да е отишло вследствие захранването. И да смениш захранването, то няма да оправи другите поразии. Отвори старото захранване и виж дали има проблеми вътре.

Но вероятно и дъното, дори да няма видими проблеми.

И наистина чипсет, процесор... може да прегрява нещо.

Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...