Jump to content
BulForum.com

Възстановяване на данни от HDD


BlairProject

Recommended Posts

Здравейте,

след токов удар диска не завърта. Моделът е : Seagate ST3500320AS 500GB 7200RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5. Знам фирма в София за възстановяване на данни от такива носители, но определено в Пловдив ми е по удобно. Моля препоръчайте някой. Хиляди благодарности предварително

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

след токов удар диска не завърта. Моделът е : Seagate ST3500320AS 500GB 7200RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5. Знам фирма в София за възстановяване на данни от такива носители, но определено в Пловдив ми е по удобно. Моля препоръчайте някой. Хиляди благодарности предварително

 

Виждал съм до кръстовището на В.Априлов и Пещерско шосе на една фирмичка пишеше че възстановяват данни от HDD.

Link to comment
Share on other sites

Сигурен ли си, че токовият удар е причина за спирането на диска? Понеже точно тези серии на Сийгейт бяха с бъгав софтуер, който при някой рестарт караше диска да блокира или да спре да се разпознава. Много хора, които не си качиха своевременно от сайта на Сийгейт правилния фърмуеър изгоряха, вкл. и аз имам за спомен в шкафа един 500 гигабайтов като твоя, от същата серия, който спря да върти след един рестарт на Windows-а.

 

Btw...като го включиш в захранването и се заслушаш близо до него, прави ли периодични опити през 1-2 секунди да тръгне, но без да тръгва?

Link to comment
Share on other sites

Да, и аз преди малко прочетох за тази серия. Възможно е двете събития да са съвпаднали просто, но не е правил проблеми преди това. При теб усещаше ли се да върти вътре, защото при мен ни вопъл ни стон и оттам реших, че може да е от тока. Смених управлението с друго такова - никакъв резултат.

 

Сещам се за въпросната фирма, ама нещо хич не ми вдъхват доверие. Видях една софийска с добри отзиви ( http://itemav.com ), ама нещо все ми се иска да е в Плд

 

Midex, по скоро с ръката го проверих, не съм се заслушвал толкова много. Довечера ще го направя. Ако е така? - Решение? Диагноза? :)

Link to comment
Share on other sites

Кофти е, че с тоя фърмуеър дават 2-3 вида грешки и моят (вероятно и твоя) го хвана най-лошата, включваща и спирането на двигателя. При най-леката грешка нещата се оправят и най-бързо, защото в този случай дискът просто не се разпознава от биоса или пък се разпознава с нулево пространство...обаче върти и качването на новия фърмуеър е въпрос на един преходник и няколко команди в конзолата. Когато обаче и не върти в допълнение, съответно няма как да му качиш на спрял диск каквото и да било.

Аз бях от първите, които си взеха тази от тази серия с 32 мегабайтовия буфер - по това време магазин "Ресет" още си беше в Пловдив, а Сийгейт дори не се бяха усетили, че са пуснали кофти фърмуеър...после като заваляха оплаквания от потребители от цял свят, пуснаха един набързо написан фърмуеър, който отново се оказа бъгав и чак след това сложиха на сайта си правилния. Поддържам няколко операционни системи едновременно, съответно и рестартите при мен са по-чести, а точно този дефект се проявява при натрупване на определено количество рестарти. Когато при един от рестартите дискът спря изведнъж, имах сумати важна за мен информация, която все още не бях архивирал и понеже беше гаранционен на няколко месеца от купуването, занесох го в "Ресет" и от там ми казаха "- Ами оставете го, ще го пратим в София и ще ви го сменят с друг...", което за мен беше крайно неприемлив вариант, предвид, че информацията вътре струваше много повече от 150-те лева, които бях платил за диска. И от там започна едно обикаляне насам-натам по сервизи, сменяхме платка от същия модел диск, писахме в конзолата какво ли не, но блокирането на двигателя обезсмисляше всякакви опити. Само веднъж при някоя от пробите/смените на платки, биосът успя да го разпознае като диск с нулев обем, но явно за момент или е врътнал двигателя, или нещо му е щукнало да се разпознае, защото след това пак нямаше успех с "виждането" му. Предложиха ми възстановяването на информация в софийски сервиз с разглобяване, вадене на плочите и т.н., но цената беше съпоставима с цената на десетина такива диска, което разбира се ме отказа, защото не съм ЦРУ да пазя някаква суперважна секретна информация, а и можех във времето малко по малко отново да възстановя загубеното.

 

Извинявай, че ти пълня темата с премеждията по моя диск, но евентуално нещо от всичкото би могло да ти е полезно. Надявам се, че твоят не е с такава сериозна блокировка като моя и някъде ще може да ти го пуснат отново сравнително лесно.

 

 

П.П. Между другото сега го изкарах и го включих отново да се заслушам какъв шум издава - прави опити да тръгне, но без да се чува развъране...само едно много тихо "дззззт"..."дззззт"...периодически през секунда, като усетих, че платката загрява, като го подържах 3-4 минути включен.

Link to comment
Share on other sites

Midex, нямам търпение да се прибера и да се заслушам по-така. Писах ЛС и на колегата, с който сте пробвали да го оправите (с платката и тн), дано да отговори, че нямам много варианти. А за фирма, предполагам, че ще ме откажат с цената, но вс пак може и да се пробвам ако не стане п друг начин. Предложиха ми и на мен отваряне и местене на плочи, но честно казано, пичовете не са го правили досега и е само на теория. И при този вариант пак си плащам 2-3 диска за части общо взето. Ходене по мъките ще. Благодаря ти за отделеното време и инфото

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...