Jump to content
BulForum.com

Страстите Христови


Recommended Posts

Хм... Мисля че не повтарям тема (врътнах един сърч за всеки случай:).

 

По темата. Онзи ден бях на кино на точно този филм - "The Passion of the Christ" (оценен 7.4 от имдб.ком) и бях.. размазан. Наскоро наистина не бях гледал такъв филм - филм с атмосфера, филм който преобръща представите за кино.

 

Всеки знае за десетките филми по темата за разпъването на Христос. На всеки по-голям християнски празник телевизиите ни засипват с евтини продукции със слаба игра и смешни декори... Това е различно... Всичко е представено по един уникален начин и през 127те минути на филма стоях като втрещен и нито за миг не отместих погледа си от екрана....

 

Атмосферата. Най-вече се създаваше от реалистичните декори, от специалните ефекти и... от факта че не се говореше на английски, а на иврит(?) и на латински. Основното изразно средство - КРЪВ. Въобще - целия филм е едно графически БРУТАЛНО представяне на Христовите мъки и смърт.

 

Актьорите. Не намерих нито минута слаба игра на който и да е актьор. Всеки се бе вживял в ролята си. Джеймс Кевизъл(Caviezel)("граф Монте Кристо") за мене е най-добрият избор за ролята на Исус, а Моника Белучи играе невероятно (за кой ли път!!!) в ролята на Магдалена. Що се отнася до включванията на Сатаната :devil във филма - намирам го за блестящо решение на Мел Гибсън(той пък е режисьор и косценарист на филма)

 

Анти-семитизъм. Има много опити да се изкара филма за анти-семитски, защото, видите ли, представял юдеите като убийците на Христос. Ами.. никой не знае каква е била точно истината.. Но все пак освен камарата кръвожадни юдеи имаше и такива, които споделяха мъката на Исус и се опитваха да помагат кой с каквото може (в последните минути.. (мили са...)).

 

Заключение: Ъм.. като излязох от салона... нямах думи.. просто си изтрих сълзите и си отидох у нас... Страхотен филм - препоръчвам го на всеки, който може да понася кръв и сцени на насилие.

 

П.П. Ще ме прощавате за нескопосаното описание на филма - за първи път обсъждам филм и ми е малко странно:))

Link to comment
Share on other sites

За мене това е филм номер 1.Аз лично се интересувам от религия (това е ми едно от хобитата) и смятам, че този филм се доближава до 100% истина до това как е починал Исус Христос.Няколко пъти съм, чел Библията и посланията към нея и винати в моята представа за изниквали точно такива сцени, които са пресъздадени във филма.Чакам с нетърпение да излезне на dvd, за да си го рипна.Надявам се този филм за излезе истински победител в напдпреварата за Оскарите. :)

Link to comment
Share on other sites

strahoten film zaslujava si 4ovek da go gleda,makar 4e evreiskata ob6tnost v amerika se vazprotivi na negovoto puskane ,no vse pak e mnogo interesen a i da ne zabravqme i balgarskoto u4astie v nego

Link to comment
Share on other sites

EndeR,Jul 6 2004, 14:34 PM] Хм... Мисля че не повтарям тема (врътнах един сърч за всеки случай:).

ne povtarqsh tema ,ama tiq raboti se obsujdat tuk

Link to comment
Share on other sites

Na men ne mi napravi vpechetlenie i go sprqh malko sled kato go pusnah po mi haresvat filmite za celiqt jivot na Hristos ot tezi koito gi davat po koleda.

Link to comment
Share on other sites

току що го гледах .. просто останах без думи ... отдавна не бях гледал подобен филм .. прекалено съм разчустван за да дам мнение за филма ..

Link to comment
Share on other sites

Още не мога да се наглася да го гледам този филм, като съм чела анонсите и някои мнения. Много се шумя още като излезе. Мисля, че трябва да си в някакво особено състояние на духа (и аз обаче не знам какво) за да гледаш.

 

Как е играта на българския актьор (за съжаление му забравих името) но е в ролята на Пилат Понтийски?

Link to comment
Share on other sites

Много хубав смислен филм.Малко брутален.Но ти дава горе-долу истинска представа за нещата.Между другото чух че на премиерата в Щатите 3-ма човека са умрели от удар при показаното от филма.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Veli4estven film s 4uvstva i strasti v nego.... prepora4vam go na horata koito ne sa go gledali 6te ostanat za6emeteni....Mel Gibson otnovo se dokazva i vav rejisiorskiqt stil....s edna duma go opredelqm kato "BRILQNTEN"...

Link to comment
Share on other sites

Първият филм за религия които ми хареса. Няколко въпроса? Какво беше онова адско изчадие със светещите очи в началото на филма? Когато Юда видя как преметнаха Иисус през моста окован целия. Защо после Юда виждаше демони вместо деца? Какъв беше онзи демот които се появи 2 пъти - първият пред Юда като лицето на едното дете, втория когато бичуваха Иисус и Дявола носеше някакво бебе със същото демоническо лице? Защо бяха еднакви? Това е от мен.

Link to comment
Share on other sites

Малко корекции на казаното до тук:

 

Относно езика. Във филма не се говори на иврит. Говори се на латински и на арамейски - това е езикът на който е говорил самият Христос и апостолите. Този език не е стигнал до наше време. На арамейски днес общуват само в някои православни общности на Сирия, Ирак, Турция, Ливан и Индия.

 

Някой по-горе написа също че филма е за това как е починал Христос. Христос не е починал. Той е "предал богу дух". Това са и последните му думи "Отче, душата си ти предвам". По принцип в християнската религия светците не умират. Те се възнасят. Или както се казва още заспиват. От тук и израза "Успение Богородично" Това не е успявам, а по-скоро "успивам" т.е. Богородица е "заспала" и се е възнесла при Господ.

 

И последно, отговарям за българсктие актьори във филма: това са актьорът Христо Шопов в ролята на Пилат Понтийски и Христо Живков в ролята на апостол Йоан. Ролята на божията майка се изпълнява от Мая Моргенщерн но не съм сигурен дали тя е от български произход или това го измисли някой по-късно. Ако някой знае да каже.

 

 

Чавдар Ангелов

Link to comment
Share on other sites

На мен лично не мога да кажа, че филма ми хареса. Отидох да го гледам главно заради отзивите и начина по който е представен, иначе по едно врема взех направо да се отегчавам - то не бяха "страсти", не бяха "мъки". ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
На мен лично не мога да кажа, че филма ми хареса. Отидох да го гледам главно заради отзивите и начина по който е представен, иначе по едно врема взех направо да се отегчавам - то не бяха "страсти", не бяха "мъки".  ;)

 

И аз така :)

Link to comment
Share on other sites

I az kato MinderBinder...ei vseki pat kato padneshe na zemqta po 5 minuti da go 4akam da stane...po edno vreme napravo mi vtrusna. Ina4e malko mi ostana da zaspq. Nishto osobeno ne e filma, specialnite efekti sa kato za prez 94 godina. Ama aktiorite verno igraqt dobre.

xboot i az za sefte razbrah, 4e satanata e jena...

Link to comment
Share on other sites

е къв филм само гледаш там колко часа как някъв пич го бият и измъчват много интересен и ако случаино успееш да го издържиш накрая моеш да са издраифъш :sick

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...