Jump to content
BulForum.com

tedy

Members
 • Content Count

  9260
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by tedy

 1. Хората често нямат идея колко крехки са пц компонентите и колко лесно със статичен разряд от ръце барнали където не трябва, може да се повреди даден компонент. В случая е вероятно при боравене с нещата, да е проблем с дъното примерно. Подобни проблеми стават и от захранване. Ставали са и от проблем с копчетата по кутията. Но за да дава сини екрани, да се изключва така, бих почнал със захранването. Човек винаги трябва да има някое евтино резервно с достатъчна мощност за тестове. Това ако всичко останало е свързано правилно. Най-добре да се тества извън кутията, в "хвърчащ" вид върху масата. Може да е от SSD/HDD.
 2. Speedtest през браузъра от време на време го прецакват и показанията намаляват значително, основно даунлоуда (мисля). Вече няколко пъти се случваше това. През app-a е Ок, обаче app-a не виждам възможност нито ръчно и бързо да избера или търся сървър, нито при дългото скролиране показва всички сървъри, а явно списъка има край на такива до около 200 и нещо мили макс.
 3. Тествах към почти всички дето си постнал горе. Към всички, с изключение на Gamemania (където имам около 500 мбит даунлоуд, за разлика от твоя дето е 300), резултатите ми са много сходни, тук с 20-тина мбит по-малко, таме с 20-тина повече. Разбира се ъплоуда ми е около 96-7 към тези дестинации. И как така са ти отпуснали такива ъплоуди навън?! А за нас да няма ...... , като цяло това за мен е голям недостатък на Кулбокс, външния ъплоуд щеше да е добре да е поне 200 или малко повече, дори за сметка на гигабитовия даунлоуд, поне според мен. Надявам се да не разбуня някого, но съвсем честно казано булсатския интернет за почти същата цена 200/200 е доста изкушаващ. И не знам дали ви прави впечатление колко светкавично се отваря техния сайт, сигурно за под 50 милисекунди всеки клик по сайта им! Е, и на Кулбокс се отваря бързичко, за около половин секунда след клик. :Р
 4. Рапторе, само дето причината за подобно отношение и почти подигравки е единствено насилственото набутване на новите рутери срещу повишена с 5 лв такса. Редно е който не иска тяхно такова устройство, просто да му дадат от старите, при които и таксата беше по-малка, и всички нови проблеми ги няма. Както и ги няма когато се ползва само интернет. Когато се ползва само интернет (като при мен), проблеми няма (поне не и такива). Имах миналата година някакви, то нищо не може да е перфектно винаги, но от може би година насам (особено като заползвах външни DNS-и) не си спомням да е имало проблеми. Таа телевизия ви яде ушите . Как само се радвам, че не съм зависим поне от наличието на такава..
 5. Аз като черна станция ще кажа отново, че дори от принципна гледна точка заради насилственото набутване на тези устройства без право на избор дали го искаш или не след като голямо количество хора така или иначе си имат рутери и ще го ползват в бридж това тяхното, пак бих ползвал единствено интернет от Кулбокс. Ако исках И телевизия от един и същ доставчик, със сигурност щях да избера някой друг, дори с 200 мбит да е или дори 100. При кулбокс ми харесва, че влакното не го деля с други, уж, съвсем принципно, както и гигабита (колкото и рядко да ми трябва) на достъпна цена .
 6. tedy

  BulForum

  Айде нямаше нужда от безсмислени подигравки. Какво искаше да кажеш с това? Някак малоумно е да се опитваш да вменяваш, че едва ли не поради беднотия купувам все най-големите боклуци. А ако визираш темата за автомобилите, е доста грозно да правиш подобни аналогии, защото явно никога няма да разбереш какво се опитах няколко пъти да намекна там! По темата - да, несравнимо спрямо преди, макар че при постване тук пак има около 4-5 сек. delay. P.S.2 в темата за Кулбокс постването ми отне преди малко около 8 секунди. И друг проблем, който сега пак видях - в Firefox понякога след не знам какви точно последователности от действия при писане на quick reply, в полето за писане понякога спират да работят стрелките за местене на курсора. Това е някакъв нов проблем с новите им полета на IPB от известно време, явно прекалено много javascript има, и стрелките спират да работят. Ако изключа num lock и махна фокуса от полето и после го върна, заработват, ама това чак сега го открих.
 7. tedy

  BulForum

  Да, малко по-бърз е . Всъщност почти нормално за подобен сайт, но наистина стига да не лагва по над секунда при линкове и над 2-3 при постване.
 8. tedy

  BulForum

  Преди малко писах в друга тема и се забави доста постването, без промяна - както преди. Сега ще видя тук. Отварянето на страници също е като преди, тромаво, по 2-3-4- сек. Едит: 3 сек за пост тук. Може би е подобрение.. Едит2: първи едит - на мига. Втори също (но при него след натискането на Edit линка, изчаках 2 сек).
 9. Имаше наскоро дискусия по тоя въпрос. Това им е новата тарифа и не можеш да се откажеш от новия им рутер. Направено е в полза на потребителите след като са слушали какво искат. Решението ти е едно единствено - абонираш се само и единствено за интернет услугата, тогава би трябвало да ти дадат само конвертор. За телевизия ако все още някой държи толкова на подобна услуга, търсиш други варианти. Може tivi да ти свърши работа.
 10. Ми да, колкото да се види какви грешки са записани като светне чек-а. За това ставаше въпрос. Даже ги изчистих и засега не свети чека, и може да се проследи дали пак ще запише нещо. Иначе един квартален гараж ей така ще си купи хардуер и софтуер за 30 000 лева. Всяка година .
 11. Ок, в интерес на дискусията, ще пиша и този път. 1. Между "5" и "10к" разликата е от тук до небето и от 10 до 20 лв (примерно) такса преглед . 2. Явно всички сервизи имат еднакъв среден брой клиенти за тази услуга за да са повечето settled на 20 лв такса. Дори с оглед на това, че както казах не ги съдя колко пари искат, дори само факт #2 показва някакъв вид "договорка", което също е (негативна) част от реалната пазарна икономика... ако е така. При горивата по тази тема месеци наред гърмяха скандали за картел. Само за пример. P.S. Това са само размишления на глас. Има вероятност просто да са си изчислили това да е минималната сума, която биха искали за такава услуга на база различни фактори. Но предвид впечатленията ми като цяло от бг-фирмаджийството като цяло и как се "формират" цените в по-малките фирмени субекти, се съмнявам да има здрава икономическа логика специално тук в този случай. А и парите в 99% от случаите се дават на ръка без касова бележка и т.н. Но то така е даже в повечето газ и метан станции примерно . Така че..
 12. Не става въпрос за нередно. Както казах вече не знам колко пъти, и 200 лв да поискат, те си решават, а клиентите решават дали да ги дадат. Ако имаше само един на пазара, щеше и 1000 лв да иска, ако колите, които преглежда си струват. Всеки има право да ми се цупи ако му поискам 50 лв за преинсталация, стига човешки да му обясня защо ги искам. Ако е само за инсталацията, никога не бих поискал такава цена. Преинсталацията в 90% от случаите минава на компютър от последните 10г. за 15-20 мин. през което време повечето ще си бъркам в носа. Ако се иска настройка и инсталация и на други неща, вече зависи, там спокойно минават доста часове понякога. Преинсталация не ми коства нито хардуер, нито платен софтуер или наем, а само "опита" и времето. И също както прочитането на грешки, и една стандартна преинсталация не е ракетна наука, и е даже по-лесно и повечето хора си я правят сами, и няма някаква причина, по която да се ходи на "специалисти" в повечето случаи. За изучаването на емнайсе хиляди вида коли, вероятно е истина за 5% от всички съществуващи сервизи. Останалите са баш-майстори, но дори те могат да се справят с елементарни неща. Има и изключения разбира се. При 95% от сервизите, които съм посещавал, съм оставал потресен от различни аспекти на "опита" им. Много малко са единици, които да ме впечатлят наистина с нещо. Най-често ти връщат колата или със същия проблем, или замалко работеща и на третия ден пак. Но разни неща като смяна на ск.кутия или радиатор и др., не са ми по силите и инструментариума, и ест. няма как сам да правя тези неща на улицата. Накратко - ставаше дума единствено за прочитането на грешките. Те оборудването, опита и т.н. могат да си го продават за много повечето други дейности и ремонти, при които например ползват това оборудване да променят нещо в параметрите на колите, да им влияят, където вече един прост четец не върши работа. Колко струва един ваг-ком кабел примерно... колко струва софтуера?! Само софтуера чат пат да обновява. Днес като прегледа 5 коли, утре 5..., че даже когато това е включено в по-голяма сметка с голям ремонт, и лев няма побутнат надолу. Но всеки си решава, и аз не обвинявам, те са в правото каквито искат цени да дават. Явно пазарът общо взето се е "приземил" на тези около 20 лв и това е. Наскоро покрай това чух че има някъде и за 15, а както се оказа и за 10. Та така.
 13. Да, но го каза по твой си начин, непровокирано от мен. Всеки казва свое мнение, вкл. аз, и винаги казвам, че всеки е в правото си да иска каквито иска пари, както и аз съм в правото си да намеря тези цени за леко необосновани ако човек може да си ги спести. Подобно е при софтуера - за много хора безплатните аналози на даден скъп софтуер вършат почти същата работа, и ако нямаше кракове-мракове, 90% от тези хора просто щяха да ползват безплатните аналози, заради цената. Само да кажа - случва ми се за половин час работа в моята област понякога и $100 да ми платят за нещо по-спешно. Това е хубавото (и понякога лошо) на пазарната икономика и т.н. Ако мога да си "завия крушката" сам, 1000 пъти бих предпочел това и само мога да се бия по главата защо толкова години не съм отделил половин час да почета по темата (по-специално за различните протоколи, адаптери и кабели при автомобилите и т.н.). Има хора, които грам не ги интересува нищо извън тясната им специализация в някаква област, и за всяка дреболия ходят и дават пари. Ако "майсторът" усети това, рискът от злоупотреба особено в Бг скача главоломно! Всеки има право да го интересува (или не) каквото си пожелае, негова работа. Аз предпочитам да поназнайвам от повечко работи, винаги е по-добре. Без да навлизам във всяка област в ненужни дебри разбира се. Някаква минимална техническа култура смятам че е само в полза на повечето мъже (да не прозвуча сексистки). Но не обвинявам никого. Аз например не ми се занимава и не разбирам от руутване и преинсталиране на смартфони и т.н., една област където не ми се иска да барам, и ако се наложи , бих си платил за подобни интервенции! Макар че ми се случи веднъж да се оправям сам след една предизвикана от мен проблемация като boot-loop на стария ми телефон. След половин ден ровене и ADB, накрая се оправих, защото имах нужда от телефон вместо тепърва да търся хора, които след дни и седмици евентуално биха го оправили. Не съм се изкарал твой противник, просто от това което гледам, ти вече ме имаш за такъв, което винаги ме е озадачавало, след като дори не съм те споменавал в никой пост преди да се намесиш. Отново и последно - вероятно е нормално да искат по 20 лв за 4 минути работа. Вероятно е нормално един скапан компресор за климатик да струва близо 1000 лв дори за евтин автомобил. Вероятно е нормално произволна част за произволен автомобил да струва по 500 лв макар че няма почти нищо кой знае какво в нея. Има достатъчно статии в интернет защо частите за автомобили струват толкова почти нереално скъпо. Както и други услуги за тях. За мен пък една средна свещ да струва 6 лв е даже учудващо евтино (скоро и 4 свещи взех за 28 лв).. Тъй че Ок, нормално е , атакувах не толкова това, а че за средно грамотен човек (а такива има страшно много) може адски много неща да свърши сам по-бързо, по-евтино, често и по-качествено, вместо да чака дни и седмици понякога, за "официален" сервиз. Говорим за по-дребни неща по принцип, а често и не толкова. Ако щеш заради цената, ако щеш заради по-бързото оправяне на нещото. Не съм милионер, не е срамно да си признае човек, че ако може така и да спести пари без да превишава възможностите и самооценката си, е съвсем нормално. Именно затова сравних с крушката като вид екстремен пример. Смяната на ключове за лампи и контакти у дома също по правило се прави от "жичкаджия". Но за мен би било даже срамно да извикам човек за такива неща. Стига да знаеш малкото малко по-тънки особености дори на тази операция. Даже смяната на контакт или ключ е по-трудно отколкото това с грешките. Пък ако 90% от хората не могат, това си е техен проблем и ще плащат, както аз съм плащал досега, и вероятно ако не се справя следващ път, пак ще направя. Мисля всичко е ясно сега. (надявам се).
 14. Смятам се една идея по-технически грамотен (като цяло) от малцинството хора, които не могат да си "сменят крушката". Прекалено смешно е да коментираш толкова буквално сравнението между това и крушката - смятах, че ще вникнеш малко поне в смисъла.. Всеки, който знае какво е смартфон и как да си инсталира от Play Store приложение, е в състояние да се справи в случая с прочитането на кодовете. Аз от първия път се справих само 3 минути след инсталирането на приложението и вкарването на една букса (или някой и с това трябва да ти помогне). И въпросът хич не беше дори това, а че е далеч от ракетна наука. Както се оказа. Не виждам каква точно теза защитаваш и какво точно искаш да кажеш с цялата си тирада по отношение на моя (кратък) опит по темата. Моята теза - оказа се достатъчно лесно (за хора с моя технически опит) поне за първа фаза на диагностициране с почти подръчни средства, и затова за мен лично смятам че съм хвърлил прекалено много пари точно за тези 4-5 минути работа при елконите, които само прочитаха грешките за да ти кажат една дума с посочения от ECU-то предполагаем повреден компонент. Не съм тръгнал да ги обвинявам, взимат колкото решат, пазарен механизъм. Просто коментирах, че за нещо, което се оказа достатъчно просто, прекалено много пари съм хвърлил. Ок, ако 20 лв за тази услуга са нормални, така да е. Последните ти 2 изречения са тотално сбъркани и аз мога да кажа какво доказват за теб - не четеш, не мислиш, не разсъждаваш или просто отказваш да водиш по всякакъв начин нормална дискусия! И 1000 пъти да кажа нещо, ти си навил нещо на пръста срещу вече заклетия ти противник (аз) и явно ще е безсмислено да кажа, че казах, че за неща, които не разбирам и нямам инструменти/know-how, ходя по сервизи (ECU, електроника като цяло извън бушони, релета..., цилиндри, глави и ремонтирането им... и мн. др). И че е друг въпрос, че в много случаи имам основателни съмнения за злоупотреби като ти взимат много повече за неща, които впоследствие аз (или друг сервиз) разбирам че са прекалили сериозно или са сменили неща, които не е трябвало... Такива ми ти работи. Ти продължавай да четеш избирателно и да не внимаваш изобщо, а да си повтаряш едни и същи мантри как само ти си прав, и другите не заслужават да ги пращаш при твоите велики майстори.
 15. Еми аз и не съм те молил точно теб да ме пращаш. Нали помниш преди време когато се опитваше да "помагаш"... За крушката, беше аналогия. Не очаквах и да разбереш примера. Иначе да, да прочетеш грешките от колата е почти толкова на място за човек който знае как се държи отверка, колкото смяна на крушка, се оказа. Е, някои хора и крушка не могат да си сменят, и към тях нямам ни най-малко чувство на презрение, подигравка или каквото и да е. Но не приемам и обратното към себе си - когато човек разбира от нещо и няма празното самочувствие да знае всичко и си знае възможностите и докъде може да стигне, очаквам същото разбиране. Е, не и от теб очевидно. Досега съм нямал случай да барна нещо, което не ми е по специалност и след това "специалист" да трябва да ми оправя бакии по-големи от вече наличните преди мен. Така че само ти си мислиш, че доказвам твои думи.
 16. Сигурно и крушка като си сменяш у вас викаш специалисти... Явно за пореден път четем както ни изнася. И да, не ме пращай, ако са същите образи като тия от елбраво, бих предпочел да не ме пращаш при твои майстори. За елбраво не беше само ти, и доста други хора ги препоръчаха, та случая не е образцов за пример в темата. За елбраво имам големи оплаквания от отношението на лелките в офиса, не от друго! Това 1234 пъти го повторих.
 17. Къде съм казал "топ услуги"? В случая дадох пример как за 20 лв (15 лв адаптер и 6 лв софтуера) мога безброй много пъти да си чета грешките. Ми да закачат един подобен и като минимум да ми ги прочетат, и да си вземат там за работата която е 3-4 минути. Ако няма никъде къде да мърдаш или си скаран изцяло с всякакви технологии, смартфони, компютри и т.н., даваш като поп навсякъде. Като ставаше дума за ECU, там около над 1000 лв нямаше как да се спестят естествено, макар че и там имаше огромно поле за съмнения в един определен сервиз, но това е друга тема. Нямаш идея колко пари съм спестил около едни проблеми с горивната система, където т.нар. сервизи на поне две места, смениха помпи, филтри, маркучи и т.н. и си оставиха ръцете, без да поизчистят резервоара, и колко помпи съм сменил аз, маркучи, дюзи, букси... Смяна на колите на баща ми сумати части (по-дребни разбира се, поне което разбирам). Само съжалявам, че не си купих тоя евтин адаптер преди години, и все не намирах мотивация да поразуча колко е лесно поне за елементарната функция. И да, ако се наложи, бих ползвал кракнат софтуер за диагностика ако се наложи, за лични нужди разбира се. Без да се замисля. В случая говорим за доста малки суми, особено андроид софтуер, затова не си играя с кракове. Сериозният софтуер може да влияе на ECU-то, да задаваш параметри и други неща, което на мен не ми е нужно. Тъй че какво се случва в реалния свят не е черно и бяло и зависи от много неща. И приказката "няма безплатен обяд" също е просто лаф, и не отговаря на реалния свят. Да, всичко си има цена, но много хора решават къде е баланса на вида цена, която "плащат". И всичко опира до време човек да се образова по различни теми, и ... не на последно място, отношението между хората. Не визирам само теб, а и когато общуваш човешки и с хора в сервизи, често това се отплаща и с добро отношение. Чудя се как се държат с теб по-непознатите хора, с които общуваш в ежедневието... направо не ми се мисли. Те и без това повечето са по default намръщени и готови да агресират.. P.S. Знам, че се получава дълго, но смятам, че е Ок да се коментират тези неща, макар че вероятно заслужава друга тема. С какво ме е "окрал" човека, дори да приемем, че ползва кракнат софтуер? 10 лв за посещението (с автомобил от оня край на града) и 20-тина минути в мислене какъв може да е проблема, нещо, за което той не беше длъжен изобщо. Неговата работа беше просто да види дали е имобилайзера и ако е - да се добута колата до тях да го байпаснат.
 18. Айде като че ли можеше и без "аман", а? Можеш ли да изразяваш възмущението си по по-нормален начин.. или не? Човек ще рече че имаш личен "интерес" по отношение на авто сервизирането. Можеш ли по човешки начин да обясниш примерно, че лицензите за софтуерите струват много пари, самите професионални модули също... и при броя хора (малко), които ги посещават, са изчислили колко трябва да струва. По принцип съм съгласен, но при ценообразуването по принцип в Бг, съм 100% сигурен, че си начисляват много повече от "нормалното", повечето такива. За 3-4 минути работа. Вчера момечето дойде с мобилен "елкон", изчете грешките, прояви и инициативност какво друго може да е проблемно и т.н., и взе .... 10 лв. Хем дойде с кола на място. В случая говорим само за прочитането на грешките, което явно може да стане с най-простия ELM и софтуер за 6 лв. (еднократно). Ясно е че професионалните софтуери и хардуери са хиляди лв. Един път се случи в рамките на ден да отидем два пъти да изчетат грешки, и 40 лв ей така отидоха, съжалявам, ама само за едни грешки, хем два пъти отиваме за една и съща кола, поне някаква отстъпка.. И един път взе 30 лв заедно с оправяне на една част само да я барне за 2 минути, общо 6 минути. За второто не бих се възмущавал, все пак това му е работата и в случая и 100 лв да беше взел, нямахме голям избор.... докато не се усетих да си взема адаптер, и самия аз щях да си оправя нещото като видя грешката.... за 15 лв еднократни и за в бъдеще. Всеки си е в правото разбира се да взима каквито иска пари ако някой опре до него и няма къде да мърда, намирам го общо взето за нормално в пазарни условия. Това не пречи да се възмутя леко именно от такива практики. И аз искам определени пари за неща, за които са спешни и от които разбирам, и понякога са по-солени, но ако човека е доволен, самия той ми дава даже повече понякога.
 19. Теди няма как да е доволен, ако имаш предвид последните хакове. Теди е реалист и знае че всяко нововъведение идва с нови рискове, но в случая говорим за повече ползи. Малко като ножовете - служат и за убиване, но никой не си помисля да ги забрани за продажба или производство.
 20. Май проблемът е разрешен (почти). Понеже се съмнявахме в имобилайзера, дойде ключар от Баумакс, ръгна да прочете грешките и нямаше нищо за имобилайзера. Само за EGR-а някаква стара, и нещо за дюза, но при живите данни при въртене показваше нула, и ще сменяме датчик на колянов вал. Междувременно купих един EML327 bluetooth и с телефона аз стигнах до същите заключения. Вероятно заради него и не стига ток до свещите. За всяко прочитане на грешки в сервиз ни дерат по 20 лв, вече сигурно 10-тина пъти последните 10-тина години на различни коли по различни поводи. В случая момчето не взе толкова, но все пак.
 21. Какво става с фейсбук днес? От бая време не работи, дава некви сървър ерори или подобни, точно такова прекъсване скоро не съм виждал. Появи се за няколко минути одеве само.
 22. На пръв поглед щях да кажа нещо от сорта такова и аз, как да са подредени планетите за да може човек по вайбър да поклучава подобни съобщения... но като се замисля, не, не искам да "свикват/м" по Вайбър. Вайбър нещо го сговняват с бързи темпове, и не е сигурно докога бих го ползвал. Имейл/SMS-и ползвам и ще се ползват до края на света, та може би предпочитам простото имейл известяване, или SMS като равноправен случай. Или разбира се онлайн портал, където като реша, да мога да проверя статус "достъпен за получаване" и да знам, със съответното имейл известяване. Те утре могат да решат по Телеграм...., а аз телеграм го разкарах вече.
 23. Е това е несериозно вече. Подобна неконсистентност.... цигански истории, един по телефона, друг по смс, по вайбър, бележки... на милостта и преценката на различни служители кой каквото му хрумне някъде, и "утре" може да не е на разположение и ти разчиташ, че вече по вайбър или sms... и в следващия момент ако е станал накриво сутринта, айде бележката :Р . Иначе като се сетя, веднъж и на мен ми се обадиха по тел. преди година някъде. Това мен ме дразни повече и от това само бележки да пращат. Подобна непредвидимост е вредна в много аспекти.
 24. Мерси. Ами четох, че имало бая оплаквания и тикети към M$. Вероятно е някаква несъвместимост или проблем с определени драйвери или чипсети за ланкарти. То по принцип от 1903 срещам изключително много оплаквания като цяло. Подобно с 1809, който явно го позакрепиха. Други хора пък от 1903 са доволни като пъргавина. Но това е тема на друг разговор.
 25. Някой на Кулбокс с Win10 1903 дали би тествал как е ъплоуда? Четох, че 1903 имал познат проблем с ъплоуда, който бил някак ограничен до 500 мбпс.. Тия мизерници от M$ как не се научиха да изкарват прилични ъпдейти за тоя пуст Вин10.
×
×
 • Create New...