Jump to content
BulForum.com

tedy

Members
 • Content Count

  9054
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by tedy


 1. Може би малко тъп въпрос, но не съм икономист и от доста време научавам нови неща по отношение на разплащанията само ако ми потрябва нещо или се наложи.

   

  Какъв е смисъла точно на указването на "вальор" при кредитен превод? Самото понятие в нета навсякъде пише с 1-2 изречения какво е, там за задължаването на сметката, но примерно при превод към бюджетна сметка автоматично попълнено е "днешна дата", но мога да попълня и друга, какво ще стане ако попълня вдругиденшна? Транзакцията ще започне да се осъществява от вдругиден ли, и дотогава парите ще са в сметката? При "днешна" дата, виждам как парите почти моментално намаляват с наредената сума в е-банкирането.

  И дали има значение ако превеждам в 11 вечерта и укажа днешна дата.


 2. 18 minutes ago, netrootbg said:

  Уж подобрявала разни бъгове... :censored2::wacko:

   

  :D Еми щом подобрява бъговете, поне да е пълна програмата с .. бъговете.

  Честно да си говорим, последните дни като че ли е лееко по-пъргав, но пак като че ли по-често е да се бави доста.


 3. Рапторе, еми аз и преди те бях помолил - ако ТАКА (ще) помагаш, по-добре недей. Единствената помощ и полза от твоите мнения в тази тема беше в началото когато и ти препоръча (по свой начин) Елбраво. Всеки може да сравни контраста между твоите мнения, нападателни, иронични и с обидни квалификации по отношение на мен и живущите във входа, и примерно тези на alchemy.

  И честно казано хич не ме интересува доколко точно твоя вход не можел да се взломи с базука или с каквито и да е инструменти - това няма нищо общо нито с темата, нито с конкретните ми питания. И аз за пръв път срещам изобщо във форум подобни "опити" за помагане, честно. Аз ако имах задълбочени познания по брави, тук щеше да е последното място, на което да питам. Питам само защото има хора като alchemy и това че е общо взето пловдивски форум с евентуални мнения на локално ниво. Всичко останало се развива само в главата ти по неведоми пътища.


 4. 24 minutes ago, plameni said:

   

  Но тогава на всяка порция ще кихаш в Paypal по $2.5

  Така е, но явно пак е 2 пъти по-евтино от 5-те евро ако надвиша 500 евро наведнъж. А тези порции мисля, че ги спазвах защото пейпал имаше подобно ограничени по стари спомени, $500 на транзакция или нещо такова.

   

  Quote

  Бъркаш сметките.

  Как по-точно?


 5. 13 minutes ago, netrootbg said:

  Аз на всеки 2 седмици си получавам заплатата. При Уникредит плащам по 7 евро. Получава се 182 евро на година. При тях не е процент от сумата. Фиксирана е таксата.

  Ок, ама както и да го смятам, пак е вероятно повече отколкото би било при ПИБ.

  Съвсем грубо, ако речем, че получаваш примерно по 2000 евро на превод, плащаш 7 евро. При ПИБ това би било 0.1% или 2 евро, което е < 5 евро, значи имаме 5 евро, което е < 7 евро. Или аз нещо се бъркам?

  По още груби сметки, трябва да получаваш поне над 7000 евро на всеки 2 седмици за да почне да става вече по-скъпо при ПИБ.


 6. w00x, затова писах, че огледах всичко за дебитни карти И разплащателни сметки, наясно съм, че има разлика между карта и сметка, макар картата да е към сметката.

   

  plameni, къде я има тази подробност за 500-те евро? Навсякъде в Тарифа-та за Входящи Преводи е изрично написано "без такса".

  Едит: А да, намерих го, кредитни преводи в полза на клиенти на ПИБ. Аз гледам да withdraw и без това суми до $500 на веднъж и затова явно не съм видял такива такси. Ако ги превеждам на порции от по $500, не съм видял също проблем.

  13 minutes ago, netrootbg said:

  Не че някога съм имал желание да съм им клиент, но щях да съм избягал веднага при тази тарифа.

  Че другите банки много по-добре ли са и нямат такси дори над 500 евро??

  5 евро мин. за над 500 евро си е пак 1% от сумата (намаляваща под 1% с увеличаване на сумата).. която май и за под тази сума си я имаше поне последно като гледах, и вероятно вече я няма...


 7. А как стои въпросът когато withdraw към дебитната карта? Отново имаме $ баланс в PP към левова сметка в ПИБ.  Все някъде се превалутира, а при withdraw май не виждам да може да се избере кой да извърши това, а и не съм гледал скоро, но мисля, че не съм засичал подобна 20-тина левова разлика извън споменатите такси за банката и пейпал. Това може би означава, че ПП превалутира предварително преди да достигне ПИБ. Дърпал съм и по-малки суми, примерно $100 и имам спомен, че щях да забележа ако имаше 15-20 лв 'необяснени' (извън 1% за банката и $2.5 за ПП или нещо такова близо).

   

  Иначе за trustly да, като го видях и аз се сетих, че това беше май системата за top up :) . Реално мен не ме и интересува толкова точно тази "посока" на парите, защото ако няма баланс, ПП просто си дърпа от картата, не би ми се занимавало да запълвам баланса преди това, а разликата колко да е и колко бих спестил... стотинки за малки суми или няколко лв за големи?...

   

  Edit: Разгледах подробно Тарифата на ПИБ (голям PDF файл) за дебитни карти и разплащателни сметки и никъде не видях елемент по отношение такси за входящ превод в чуждестранна валута, визирам 7-те евро/долара. netrootbg, дали пък ПИБ да няма такава такса?


 8. Ясно, мерси.

  Щото бях останал с впечатление, че някак (вероятно с някаква допълнителна auth процедура..) някои хора, които четох в нета, могат да плащат чрез пейпал, използвайки директно регистриран банк акаунт. А то вероятно просто се минава през top up и след това от баланса..

  Quote

  през външна система в която си въвеждаш юзъра и паролата от ел. банкиране

  Е, надали в някаква външна система си въвеждаш точно креденшълите от е-банкирането на собствената банка, освен ако не те пренасочват точно към е-банкирането на банката ти.


 9. 14 minutes ago, w00x said:

  Това може да питаш Пейпал. Аз съм нямал проблеми с тегнелето по този начин. :)

  Ако под теглене имаш предвид withdrawal, е ясно, те правят трансфер към твоя ИБАН. Това е смисъла други хора да ти знаят ИБАН-а. Въпроса е че тези хора нямат достъп до самата сметка да ти взимат пари от нея. Как Пейпал получава такъв достъп само през ИБАН номера... Това ми беше мисълта. Нещо ми убягва в случая.


 10. А каква е хватката и как Пейпал получава достъп до сметката само по IBAN при линкване в PP акаунта? При дебитната карта ясно, там въвеждам номера и секюрити кода, но при линкване на банк акаунта как по-точно PP получава достъп до парите ми да "смуче" от тях, само при въвеждане на IBAN? Все още нещо ме е страх да въведа ИБАН-а. Мисля накрая да си направя една отделна сметка само за онлайн операции и да държа вътре пари само когато се налага за някакво плащане.


 11. Аха. Тоя  лимит от $500 за една транзакция не ме бърка особено. Чак хиляди долари в рамките на една транзакция не ми се налага да превеждам.

  Значи излиза, че към банк акаунт withdraw ще излезе по-скъпо за малки до средни суми отколкото към карта.

  Все пак може да пробвам някой път с малка сума, защото другаде чета и по-противоречива информация.


 12. Да, това, че пейпал не таксуват, го прочетох в хелпа им. Всъщност даже в хелпа им това е упоменато само за US банкови сметки, не намерих (поне набързо) хелп, обясняващ това за "другите" държави.

  Въпросът е като какъв превод се таксува? Дали е като международен (от системна сметка на PP примерно някъде в UK) към ПИБ сметката, което да натовари с големи такси, или PP имат локални сметки във всяка поддържана държава, някъде мернах Райфайзен в друг форум..

   

  И как стои въпроса с плащането (в $ ), дали ако е от сметката ще е по-ефективно отколкото както досега правя през карта..


 13. Е не, то се смени цялата дограма на входа :) . Иначе това с фиксирането на лоста беше първото, но трябва да измислим как. Но така че да не е лесно на всеки минаващ да го извади и "отвори" пак. Просто ще се разчита вече да не влизат и да не се пускат съвсем непознати, които нарочно да го свалят. В крайна сметка като се замисли човек, не е и толкова проблем, ще се забележи бързо, и то ако разчитаме на 100% надеждност на входната врата против крадци..., но за мен лично проблемът беше, че срещу солената цена, която платихме само 10 апартамента (за разлика от някой голям 8-етажен вход), очаквах все пак нещо смислено като резултат по отношение на сигурност (ако не друго).


 14. Явно ще трябва просто да се убеждават Елбраво да махнат това лостче ако е възможно. След последния ни разговор, се съмнявам, че ще приемат "идеята" безропотно, вероятно ще се искат пари ако това не е част от "гаранцията".

  Иначе хванали сме се с тях, ясно е че тях ще търсим поне 2 години. Нали уж затова ги избрахме, поне "нормални" повреди да не очакваме скоро от системата. На нашите, и на други места, изпълнени от "руснаците", вече 2-3г. поне, наблюдавам, не е имало някакви проблеми, макар че там са с магнитно заключване. Т.е. не съм попадал на повредена врата, иначе другите оплаквания от тях си ги има, за които преди споменавах.

  Това със стержена се сещам какво казваш (макар че не съм го срещал/виждал май досега на някоя входна врата на блок, поне където съм ходил), но не знам при нас защо са избрали този вариант с простия насрещник. Тя дограмата е пвц така или иначе, и цялата работа е малко колкото да сме "модерни" - да се облегна имам чувството че ще хлътне (вече има хлътнало от удар някакъв). Преди вратата беше супер масивна желязна с армирано стъкло и аз лично исках тя да си остане, просто да се позамаже и поукраси ако трябва, но ...


 15. Бърз въпрос. Наскоро разбрах, че пейпал вече поддържа Бг IBAN-и да се регистрират в wallet-a. От години там карам само с дебитни карти.

  Основната операция, която ме интересува как ще е с bank account, е Withdraw funds. Ако се прави директно към Бг Bank Account (сметка в ЛВ, баланса в пейпак е в $ ), по-малко такси ли ще има? Става въпрос за ПИБ. И в момента таксите за това не са големи на фона на funds, които изтеглям, последно имам спомен, че беше 1% за ПИБ и $2.5 за пейпал. Чудя се дали да регна IBAN. Рядко пазарувам вече отвън, и все е малки суми, макар че имам един recurring payment ежемесечно, който идва или от баланса или от карта, та и там ако с акаунт ще е малко по-"безтаксово"...

  Дано не съжалявам, че питам тук, и ако може отговор точно по питането ми, без да бъда обвинявам колко съм прост, тъп и т.н. Мерси.


 16. Благодаря на alchemy за on-topic интереса - един от малкото в този форум, с които можеш да проведеш нормална дискусия, вкл. на живо. Мазохистът тук бях аз в темата, но вероятно си е заслужавало, въпреки че 95% от обема й беше пълна плява и безсмислени спорове, нямащи нищо общо с почти нито един от въпросите ми (както между другото и в почти всички теми във форума последните години, контрастът с някои други форуми, където влизам е потресаващ).

   

  Alchemy, намерих това в гугъл, почти абс. същото като нашето е, само лостчето като че ли е малко по-навътре, на нивото на плоскостта и с нокът можеш да го сваляш/качваш. Ако трябва, по-късно ще го снимам като минавам през входа. И понеже намирам снимки и без лоста, предполагам че може да се премахне тази "възможност" за "постоянно отключено". Предполагам е сложено когато се извършва нещо, свързано с често влизане и излизане през вратата, но за такива ситуации винаги сме ползвали метода "камък", с който запираме вратата :) .


 17. Така е, най-вероятно основно заради секюрити се правят ъпдейтите, а заедно с тях ти натрисат и купища "подобрения". Затова осъзнавам, че в постовете си съм леко досаден, защото няколко пъти споменах за IPB и алтернативни форумни системи (без даже да е сигурно, че проблемът е 100% от IPB), а знам, че е доста трудно мигрирането към друга система, което може би би създало повече проблеми, освен.... ако не се започне на чисто :) .

  Да не би пък самия сървър нещо да има ботълнек, да се занимава и с други тежки неща или нещо друго около сървъра..

  Точно хиперлинковете надали ще са проблем ако се мигрира, но там могат да се объркат куп неща по принцип. То не пречи ако на някой някога му се занимава, да си поиграе за спорта да пробва експорт или клониране на база маза, и да пробва една миграция към тестов сървър :) .


 18. Мдаа, за пореден път не ме изненада - задавам конкретен въпрос, без значение кой защо се е насрал, фактите са факти, свършен е фактът, и получавам поредни квалификации за мен, входа, разбирането ми за света и т.н. :) . Защо с всеки пост потвърждаваш приказката за българския форум, не знам.

  За пореден път съжалих, че зададох въпрос в този форум. И затвърждавам мнението си, че добре направих, че все по-рядко влизам и питам :) . Не че имам нещо против теб (вече), а че нивото просто е такова вече, все пак начело с теб, защото май основно ти и още 2-3-ма са останали във форума, пишещи извън Продава.

  Но стига с това, все пак ще се опитам да коментирам за пореден път нападките с аргументирани отговори, ако изобщо това означава нещо за форума.

   

  Отсвирването не беше от мен, а само от един човек във входа, за когото магнитите били издавали високочестотен шум и му пречели. Аз такъв шум не чувам отникъде където видя магнити, и бях ЗА магнит, но в случая дискусия нямаше, и нямаше как да има, но това е съвсем отделен въпрос, за който не ми се говори.

   

  За сигурността визирах точно този механичен насрещник, а вратата е ПВЦ, по презумпция слаба, "заключването" е само с езичето на самата съществуваща брава на вратата. Тъй че по-полека с "глупостите", защото се вижда кой ги пише. Тесли, брадви, глупости... съвземи се. Ако вратата е метална или блиндирана И с магнит, може би, макар че и тогава в зависимост дали има остъкление и т.н., е пълна и епическа глупост да пишеш подобни небивалици - всяка врата подлежи на взломяване по един или друг начин, така че моля четящите (ако са останали такива) да мислят повече, отколкото да пишат повече. Повечето хора, надявам се, го правят преимуществено.

   

  За агресивността, комнетарът е за четящите, защото е ясно, че явно имаш някакво познанство с тях и/или ги защитаваш сляпо. Рядко при общуването ми с фирми и хора, срещам агресия извън "нормалното". Последно беше в едни офис на А1. Самият аз препоръчах Елбраво на входа, после и други хора, но последният ни разговор ме разколеба и понеже виждам по блоковете и вече доста различни изпълнения на входни системи, явно има и други фирми, и аз поне спирам да ги препоръчвам наляво и надясно толкова разпалено, защото видях, че това НЕ е конструктивно. И не само за брави. И не е само заради агресивното поведение по телефона, просто ме накараха да се поосъзная, че сляпото хвалене не е продуктивно.

  Отновно какво вменявам на отсрещния, с теб дискусиите явно са безсмислени, поне четящите сами мога да си правят изводи, доста от тях очевидно отдавна вече са ги направили, за съжаление. За съжаление на форума. Единия от тях ги е "направил" преди 10-тина години, та гледам явно не си се променил особено :D . Дори аз претърпях някакви трансформации за такова време, хем съм консерватист по принцип.

   

  Остава въпросът (след толкова безсмислени спорове) за езичето и с каква цел се слага и може ли да се премахне, защото с Елбраво повече не ми се занимава да им звъня, и вероятно ще викнем някой майстор да реши проблема.


 19. Да, продължава да е мъчително муден и бавен форумът. Така по естествен път се "филтрират" повечето потребители май, особено малко по-нервните. Е, има и моменти и цъкания, на които реагира по-бързичко, примерно за 1 секунда.

  За мен лично, новите версии не дават абсолютно нищо нужно и полезно освен някакви залъгалки като ajax-глезотии и разни заоблени глупости, за сметка на това ползваемостта (пъргавостта и отзивчивостта) се влошават с всяка версия. Форуми с много повече постове и теми нямат никакви проблеми с пъргавината, но разбира се не ползват IPB ;) . Просто констатация, аз лично не се оплаквам кой знае колко, защото рядко влизам тук.


 20. Днес изникна нов 'проблем' с бравата на входа.

  Оказа се, че от доста време една съседка е забелязала, че вратата стои постоянно отключена. Фирмата е сложила електромагнитен насрещник (не магнит) на езика на бравата, и се оказва, че вътре има един лост, който след търсене в нета се казва май "releacse bar" или лост-постоянно-отключено. С нокът може да се свали надолу и бравата остава в постоянно отключено състояние. Някакви майстори, които са влизали били споделили, че това е много известен "пробив" в този тип брави, който използвали постоянно (и не само те). Очевидно е че е сложен по "дефолт", а не е някакъв бъг по принцип в дизайна.

  Защо е сложен този лост с изключително продупчената идея, че всеки келеш, който по някакъв начин има бърз достъп до отключена врата (или дори не келеш, защото май се оказва, че тоя лост май след месец-два блъскане на вратата май може и сам да "падне") може да свали...?

  Може ли да се махне изцяло, защото ми се струва изключително лесен пробив в сигурността (доколкото има такава с подобен насрещник и факта, че обикновения патрон още стои).

  Да допълня - домоуправителят нещо май е говорил с тях и доколкото разбрах, май са казали, че така си било. Между другото преди време трябваше да ги питам за друг недостатък на вратата (Елбраво) и тогава се държаха доста агресивно с мен, абсолютно непровокирано, даже обидно. Доста разколебаха мнението ми за тяхната фирма.

  Така че тези брави-механизми, които са с насрещник явно имат доста недостатъци, аз лично съм разочарован, особено при тази цена, общо системата излезе сигурно около 800 лв! Вариантът с магнит беше отсвирен.


 21. Еми значи това са новите скорости, 1 мегабит :D . Свиквайте.

  Сега сериозно, към някои франкфуртски тестове е Ок, 41ms, и около 400/95 мбит, при други е 60ms и пак същите скорости в момента.

   

  Иначе сега забелязах, че бизнес тарифите са и с неограничен ъп навън.

  Очаква ли се тези 100 мбит международен ъп да бъдат ревизирани? Особено при гигабитова услуга, не е ли крайно време леко да се увеличи тоя ъп? Наистина не разбирам. Ако трябва бих минал на 200-400 мбит даунлуд, но ъпа поне да стане поне 200...

  Предполагам ще има промяна едва когато конкуренцията им спаднат още малко цените. Още малко.

   

  Edit (следващия ден): Изглежда всичко вече е наред, даже от снощи. 35ms до франкфурт, и 500/90 мбит.


 22. Да, същата работа. около 60 пинг до франкфурт и скорости на даунлоуд между 2 и 400 мбит към различните спеедтст сървъри. Ъп-а изглежда незасегнат.

  Иначе като цяло не съм забелязал влошаване на браузинга, но и днес не браузвам особено. Може би само определени дестинации страдат.


 23. Отзад напред.

  Ако интернетът е достатъчно бърз, няма проблеми дори с пуснати торенти. Аз даже с Коди ползвах, на Кулбокс, и съм пускал торенти до 90МБ/с и не е прекъсвала телевизията. Тя когато се случваше да буферира уикендите, си ставаше и без торенти.

  А както и те самите са писали, скоростта на интернета почти няма значение (е, стига да е поне 15 мбита), колкото другите качества на нета, jitter, лаг и т.н.

   

  sheep, трябва да пробваш на конкретния адрес дали нета е Ок за целта (не е само скоростта). И колкото и да е, с Kodi може да е някакъв показател, поне е лесно за проба да пуснеш един месец и да видиш, няма договор.

  А доколкото четох за новите МАГове, не са ли с нормален Андроид вече? Ако е така, според мен заложи на по-сигурното, МАГ 254 или там които са не най-скъпите от "старите", да ти е мирна главата. Май още не са се оптимизирали за новите МАГове. Поне така ми бяха писали на едно запитване преди 2-3 месеца.


 24. Потвърждавам, и при мен си е все така мъчително мудно повечето случаи. Тия дни пак ли е имало ъпдейт на софта? Всеки път ли ще има с дни и седмици реиндексирания със съответните лагове?...

  Колкото до IPB, преди години бях се запознал в по-голяма дълбочина в кода му и ми направи голямо впечатление как всичко е правено с огромен приоритет към това "всичко да е максимално гъвкаво и за поддръжка" почти без оглед кое колко товари и колко е неефективно по отношение на скорост и пъргавина. Не знам напоследък дали има промяна, но явно са продължили по тоя път и не се учудвам, че става все по-муден софта.

  Какви реиндексации всеки път дори при минорни ъпдейти имат нужда да извършват...

   

×
×
 • Create New...