Jump to content
BulForum.com

gazara

Sign in to follow this  
  • entries
    8
  • comments
    0
  • views
    6924

Какво печелим и губим, купувайки евтини смартфони?

turbogazar

969 views

На пазара днес се предлагат както супер скъпи, така и съвсем евтини смартфони. Дали едните са с ниско качество и функционалност, пък другите перфектни във всяко отношение? Съвсем не! Цената е разбира се показател за производителността и визията на мобилния „умен” телефон, но понякога тя е твърде висока, заради името на производителя, а не заради уникалните възможности на неговите продукти. Класически пример за това е iPhone на Apple. Кои показатели са еднакво важни и при евтините и при скъпите смартфони?
Независимо дали разглеждат премиум клас модели, или евтини смартфони, потребителите обикновено търсят един и същ набор от характеристики и възможности. За болшинството хора големината на екрана е критерият, по който избират, тъй като телефонът днес служи за толкова много неща, всяко от които налага продължително взиране в дисплея.

 

Както при високия клас мобилни телефони, така и при масово използваните у нас евтини смартфони могат да се открият модели с достатъчно голям екран, така че гледането на видео и игрите да представляват истинско удоволствие, но пък и достатъчно компактен, за да не се налага да се използват и двете ръце при използване и управление на приложенията. Ясното изображение и цветовите характеристики на дисплея са не по-малко важни, а този показател се среща не само при скъпите, но и при ниския клас мобилни телефони.

 

Други сходни белези между това, което наричаме евтини смартфони и високобюджетните модели, са функционалността и лесният за употреба софтуер. Всеки смартфон, независимо от цената трябва да предложи достъп до най-новите приложения и услуги. Моделите, които го правят, се котират добре на пазара и обратно – тези, които ограничават потребителя, не се радват на широка популярност. Всеки иска да се радва на същите програми и игри, на които се радват и хората от неговото обкръжение. Живот на батерията
Това, с което старите мобилни телефони тип слушалка превъзхождат съвременните джобни компютри, е издръжливостта на техните батерии. Нито масово достъпните евтини смартфони, нито пък най-скъпите флагмани на престижните марки могат да предложат устройство, чиято батерия се зарежда веднъж седмично.

 

Предвид многобройните функции, с които разполагат смартфоните, те са подложени на непрекъсната експлоатация от страна на ползвателите. Няма как батерията да издържа дълго при непрекъсната работа с телефона, но еднократно зареждане дневно, е мечтата на всеки потребител. Като цяло, производителите използват един същ клас батерии и при евтините и при скъпите устройства. Тяхната производителност зависи от наличните в даден модел приложения, които са най-голям консуматор на енергия. Какво липсва при евтините телефони?
Това, с което скъпите устройства превъзхождат по-ниския клас, евтини смартфони е на първо място камерата. При нискобюджетните устройства е почти невъзможно да се направят снимки с отлично качество, особено при слаба осветеност. Разликата между 8 мегапикселовите и 13mpx камери, с каквито са оборудвани премиум моделите, е огромна. Разликата се вижда най-много при заснемане при лошо условия.

 

Притежателите на евтини смартфони ще трябва да се лишат също от използването на телефона като портативен модем за компютъра или за видео стрийминг. За тази цел ще бъдат нужни LTE скорости, с каквито нискобюджетните модели не работят. Те са съвместими с всяка 3G мрежа, което е напълно достатъчна скорост за сърфиране в мрежата, GPS навигация, проверка на мейли и слушане на музика при онлайн стрийминг.0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...