Jump to content
BulForum.com

Врати

Sign in to follow this  
  • entry
    1
  • comments
    0
  • views
    5829

Ключови фактори при избор на врати за баня?

vrati

2617 views

Обикновено, когато купуваме или поръчваме изработка на интериорни врати е лесно да изберем модела и материалите, но банята със своята висока степен на влажност си остава едно проблемно помещение, в което искаме да постигнем също толкова стилна визия, колкото в останалите жилищни помещения. Факторите, с които трябва да се съобразим при избора на врата за банята са няколко и тук ще разгледаме най-съществените от тях.

 

Висока влажност

 

Влагата е основен проблем в банята, особено при по-малките помещения, в които водата от душа често облива вътрешната част на крилото на вратата. Сами разбирате, че в този случай е неудачно да се постави врата от естествена дървесина, дори ако тя разполага с нужното защитно покритие. Подходящ вариант за банята са вратите с покритие от високо износо-устойчив ламинат HPL, на които крилото и рамката са от композитни материали, представляващи смес от смоли и твърди частици и пълнеж от полиуретанова пяна.

 

Като бюджетно решение, подходящо за баня често се избират и пластмасови или алуминиеви врати. Те имат висока износно и влагоустойчивост и могат също да допълнят стила на помещението, като същевременно могат да се комбинират добре с останалите врати и обзавеждане в жилището. В този случай се изработват двукрили модели, като външната част на крилото може да се изработи от профили, покрити с фолио, имитиращо дървесен декор.

 

Добра шумоизолация

 

В повечето жилища банята изпълнява и функцията на тоалетна, а това налага осигуряване на пълно уединение за максимален комфорт на всички обитатели. Шумът трябва да бъде ограничен и в двете посоки – както вие не искате да ви чуват докато сте в банята, така със сигурност не желаете да чувате и шумът от другите помещения. Банята е място за релакс, особено ако в нея има вана, в която да се изолирате от света и презаредите батериите.

 

По отношение на звукоизолацията стъклените врати не са подходящо решение. Принципно са чудесен избор за оптическо увеличение на по-малката баня, но с тях е трудно да се постигне оптимална шумоизолация, освен ако моделите не са с плътен пълнеж - стъклопакет, огледало, армирано релефно стъкло. Някои видове стъкло, също така изискват постоянно почистване, тъй като при директно обливане от вода с времето остават следи от варовик, които влошават визията на вратата.

 

Посока на отваряне на крилото

 

Указанията за безопасност налагат вратите на повечето помещения да се отварят в посока навън и докато при повечето жилищни стаи е възможно да се направи компромис, то при вратата на банята е добре това указание да се спазва, особено ако става въпрос за по-малко по площ помещение.

 

Разликата между нивото на пода на банята и това на коридора също трябва да се вземе предвид. Нивото на пода на банята трябва да бъде такова, че да бъде невъзможно проникването на вода към другите части от жилището. Обикновено на входа на банята се поставя праг, осигуряващ плътно покриване на долната част на крилото. Повечето врати за баня имат фабрично изградена рамка в долната част, подсигурена допълнително от качествени гумени уплътнения.

 

Материал на касите и аксесоарите

 

Вратата на банята трябва да бъде с висока влагоустойчивост и това важи в пълна степен за касата и аксесоарите. Касите на вратите за баня се изработват от метал, алуминий, пластмаса или дървесина с добро влагозащитно покритие. Пантите, бравите и дръжките задължително трябва да бъдат изработени от неръждаема стомана, особено ако банята е малка и водата от душа облива вратата.0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...