Jump to content
BulForum.com

Blogs

 

Какво печелим и губим, купувайки евтини смартфони?

На пазара днес се предлагат както супер скъпи, така и съвсем евтини смартфони. Дали едните са с ниско качество и функционалност, пък другите перфектни във всяко отношение? Съвсем не! Цената е разбира се показател за производителността и визията на мобилния „умен” телефон, но понякога тя е твърде висока, заради името на производителя, а не заради уникалните възможности на неговите продукти. Класически пример за това е iPhone на Apple. Кои показатели са еднакво важни и при евтините и при скъпите смартфони?
Независимо дали разглеждат премиум клас модели, или евтини смартфони, потребителите обикновено търсят един и същ набор от характеристики и възможности. За болшинството хора големината на екрана е критерият, по който избират, тъй като телефонът днес служи за толкова много неща, всяко от които налага продължително взиране в дисплея.   Както при високия клас мобилни телефони, така и при масово използваните у нас евтини смартфони могат да се открият модели с достатъчно голям екран, така че гледането на видео и игрите да представляват истинско удоволствие, но пък и достатъчно компактен, за да не се налага да се използват и двете ръце при използване и управление на приложенията. Ясното изображение и цветовите характеристики на дисплея са не по-малко важни, а този показател се среща не само при скъпите, но и при ниския клас мобилни телефони.   Други сходни белези между това, което наричаме евтини смартфони и високобюджетните модели, са функционалността и лесният за употреба софтуер. Всеки смартфон, независимо от цената трябва да предложи достъп до най-новите приложения и услуги. Моделите, които го правят, се котират добре на пазара и обратно – тези, които ограничават потребителя, не се радват на широка популярност. Всеки иска да се радва на същите програми и игри, на които се радват и хората от неговото обкръжение. Живот на батерията
Това, с което старите мобилни телефони тип слушалка превъзхождат съвременните джобни компютри, е издръжливостта на техните батерии. Нито масово достъпните евтини смартфони, нито пък най-скъпите флагмани на престижните марки могат да предложат устройство, чиято батерия се зарежда веднъж седмично.   Предвид многобройните функции, с които разполагат смартфоните, те са подложени на непрекъсната експлоатация от страна на ползвателите. Няма как батерията да издържа дълго при непрекъсната работа с телефона, но еднократно зареждане дневно, е мечтата на всеки потребител. Като цяло, производителите използват един същ клас батерии и при евтините и при скъпите устройства. Тяхната производителност зависи от наличните в даден модел приложения, които са най-голям консуматор на енергия. Какво липсва при евтините телефони?
Това, с което скъпите устройства превъзхождат по-ниския клас, евтини смартфони е на първо място камерата. При нискобюджетните устройства е почти невъзможно да се направят снимки с отлично качество, особено при слаба осветеност. Разликата между 8 мегапикселовите и 13mpx камери, с каквито са оборудвани премиум моделите, е огромна. Разликата се вижда най-много при заснемане при лошо условия.   Притежателите на евтини смартфони ще трябва да се лишат също от използването на телефона като портативен модем за компютъра или за видео стрийминг. За тази цел ще бъдат нужни LTE скорости, с каквито нискобюджетните модели не работят. Те са съвместими с всяка 3G мрежа, което е напълно достатъчна скорост за сърфиране в мрежата, GPS навигация, проверка на мейли и слушане на музика при онлайн стрийминг.

turbogazar

turbogazar

 

Какво е iso?

Какво е iso е въпрос, който си задават предимно редовите потребители, виждайки абревиатурата върху опаковката на продукт, който са закупили в търговската мрежа. За фирмите, притежаващи сертификат за съответствие към този международен стандарт, въпросът отдавна е намерил своите отговори, наред с всички процедури, съпътстващи интегрирането на система за контрол на качеството, която е основният атрибут на исо стандартите.   Какво е iso?   Абревиатурата ISO произхожда от обединението на две организации - ISO (Международната федерация на националните асоциации за стандартизация) и UNSCC (Стандартен координационен комитет на ООН). През 1946 г. над 25 страни се срещат в Института на строителните инженери в Лондон, за да създадат нова международна организация, чиято цел е да улесни международната координация и унифициране на индустриалните стандарти. Създадената на тази среща нова организация ISO започва работа през февруари 1947 г.   ISO произхожда от гръцката дума ISOS, означаваща "равен". Тъй като наименованието Международна организация по стандартизация би могло да се превежда различно на различните езици, се взема решение краткото име на организацията да бъде ISO – напълно еднакво за всички държави възприели стандарта.
Ако все още не сте наясно какво е iso, то следва да посочим, че ISO е не просто стандарт, а конфедерация от делегати, представляващи над 150 държави, публикувала до момента над 16 500 международни стандарти. Тези делегати се срещат регулярно, за да разработят нови или усъвършенстват съществуващи вече управленски стандарти.   Ползи от сертифицирането   Всеки ISO стандарт поддържа собствените си предимства във всяка индустрия, но общите предимства на сертификациите включват: разширен пазарен потенциал, съответствие с тръжни процедури за обществени поръчки, повишена ефективност и икономии на разходи, по-високо ниво на обслужване на клиентите и поради това, удовлетвореност и повишен морал и мотивация на служителите. С придобиването на признат стандарт за управление, всяка организация заявява на своите клиенти, че е напълно сериозна в намерението си да удовлетвори техните нужди.   Шест основни принципа на сертифициране по ISO   Задавайки си въпроса какво е iso, би следвало да знаем, че придобиването на исо сертификат е сложна и скъпа процедура, включваща интегрирането на работеща система за контрол на качеството. За да получи така важния сертификат, всяка структура е задължена да спазва стриктно следните шест принципа:   1. Контрол на документите
Това включва издаването на документ с референтен номер и номер на версията на стандарта, за да се гарантира, че правилният документ е на правилното място, в точното време.
2. Контрол на записите
Записът е завършен документ (вж. По-горе), а управлението на записите е ефективен метод за намиране на индивидуални записи. Контролът може също така да се отнася до това как се входират, премахват, архивират и унищожават отделните записи.
3. Вътрешни проверки
Вътрешната проверка представлява задълбочен преглед на съответната система за управление, за да се гарантира нейната валидността в края на годината. Тя също гарантира, че дружеството отговаря на изискванията за вътрешен одит, изложени в стандарта.
4. Несъответствие
Несъответствие е, когато в рамките на бизнеса се случи нещо, което не е планирано. Това може да бъде: излезли от употреба процеси / процедури, човешка грешка, както и оплаквания от клиенти, проблеми с доставчици и т.н.
5.Коригиращи действия
Коригиращите действия включват изготвяне на план, създаден от ръководството за отстраняване на несъответствия и за предотвратяване на тяхното повтаряне.
6. Превантивни действия
Това включва действие за изясняване и справяне с потенциалните рискове за бизнеса с цел намаляване на бъдещите несъответствия.   Надяваме се с настоящите редове да сме изяснили какво е iso и защо това не е просто една незначителна абревиатура, а символ – отличителен белег на фирмите, предоставящи продукт с изключително качество, следвайки най-добрите практики в своята област и международните нормативни уредби.

turbogazar

turbogazar

 

Маска за черни точки, която ще ви спести посещенията при козметик

Смятате, че с маска за черни точки не бихте могли да решите трайно този сериозен дерматологичен проблем? Определено грешите и тук ще ви посочим защо. Черните точки, сами по себе си не биха представлявали значителна заплаха, ако не бяха предпоставка за задълбочаване на проблема, т.е. - те лесно могат да прераснат в упорито и неподдаващо се на лечение акне. Ето защо е важно да елиминираме навреме този козметичен дефект с помощта на качествена и ефективна маска.   Какво представляват черните точки и можем ли да се справим с тях сами?   Черните точки са всъщност струпване на себум, мъртви кожни клетки и замърсявания (прах, остатъци от грим и т.н.), които запушват порите на лицето. Те могат бързо да предизвикат кожни възпаления, в случай че не бъдат премахвани навреме, като именно възпаленията са сериозният проблем, а не самите точки, колкото и неприятни на вид да са те.   Добрата новина е, че черните точки подлежат на лечение, при това без особени усилия и влагане на значителни финансови средства. За целта е необходимо редовно и дълбоко почистване на кожата, като това включва дълбоко ексфолиране на горния дермален слой и използване на качествена натурална маска за черни точки, която да премахне наличните образувания и да предотврати появата на нови.   Защо маската е ценен помощник в борбата с черните точки?   Много грешите ако смятате, че черните петънца, които обикновено се концентрират в Т-зоната (чело, нос, брадичка) не могат да се премахнат напълно и окончателно с подходяща почистваща маска. Тук, разбира се не твърдим, че всяка маска, предлагана на пазара върши добра работа. Ефективността се определя от съставките, вложени в конкретния продукт.   Ако вземем за пример една наистина ефикасна маска за черни точки, каквато е маската Black Head, ще открием, че тя се базира на изцяло натурални (растителни) съставки, като едно от активните вещества в нея е бамбуковият въглен – мощно антисептично и успокояващо кожата средство, със способност да почисти кожата в дълбочина и отпуши порите, така че новият себум да може да излиза на повърхността, от където да бъде своевременно премахван, преди да е причинил сериозни кожни възпаления и акне.   Тази конкретна маска за черни точки е безценен помощник в борбата с мазната и склонна към поява на акне кожа по много причини. На първо място, тя е изгодно и напълно достъпно средство, което всеки може да си позволи. Маските са идеалното решение, защото са невероятно лесни за използване – просто нанасяте внимателно върху добре почистена кожа, изчаквате да изсъхнат напълно и премахвате, заедно с полепналите по нея ‘’тапи’’, които до този момент са запушвали порите, пречейки на кожата да диша.   С това обаче не се изчерпват полезните свойства на качествената маска за черни точки. Тя служи като превенция срещу появата на нови черни петънца, благодарение на специалните цитрусови и други екстракти, които почистват кожата в дълбочина и я регенерират, регулирайки отделянето на себум в бъдеще. С редовното използване на черната маска Black Head, ще си спестите нуждата от посещения в козметичен салон или дерматологичен кабинет, които консумират не само време, но и не малко пари. И тук, както при повечето козметични и здравословни проблеми ключът е в превенцията, а не в много по-трудното и скъпо решаване на вече възникналия проблем.

turbogazar

turbogazar

 

Ефективно ли е решението ProExtender?

В световен мащаб постоянно се разработват различни средства за уголемяване на пениса – от билкови таблетки и кремове, до различни като вид и принцип на действие механични устройства. Това показва, че търсенето е огромно. Броят на хирургичните интервенции за уголемяване на мъжкия полов атрибут също говори за желанието на голям брой мъже да увеличат размера на пениса си. Защо размерът е от такова значение за мъжете?
Размерът на пениса винаги е имал огромно значение за мъжете. Макар, да няма медицински индикации, които да показват, че малкият пенис не може да осигури сексуално удовлетворение у партньора, качеството на секса е пряко зависимо от дължината и диаметъра на члена. Основна причина е вероятно психическата настройка – мъжете с малък пенис често са комплексирани дотолкова, че или избягват напълно полов контакт или са толкова фрустрирани, че не могат да постигнат ерекция.
Ако трябва да посочим една единствена причина за важността на размера на мъжкото достойнство, то това е образът, наложен от филмите за възрастни в последните 10-20 години. В тях трудно ще открием пенис със среден размер, а какво остава за такъв с още по-малък калибър. Мъжете, а също така и жените остават с впечатление, че единствено големият пенис е способен да достави мечтаното сексуално удоволствие. Липсата на внушителни размери се превръща в проблем, нуждаещ се от бързо и ефективно решение. Защо ProExtender наистина работи?
В продължение на години мъжете с размер под средния търсят постоянно ефективно решение на своя проблем. Вложените средства, изтърпяната болка и постоянството, обаче не винаги гарантират пълен успех. Дори хирургичните интервенции не могат да гарантират на 100% постигане на желаните резултати, тъй като поставените в пениса импланти често биват отхвърляни от човешкия организъм. Високата цена и страхът от скалпела възпират повечето мъже да направят стъпка в посока оперативно уголемяване на члена.
Системи за уголемяване на пениса, като ProExtender притежават редица предимства. На първо място, резултатът се постига по напълно естествен начин, Чрез упражняване на известно механично въздействие се предизвиква делене на тъканните клетки в конкретната зона, т.е. стимулира се тъканният растеж в ствола на пениса, което води до увеличаване както на дължината, така и на неговия диаметър. Допълнителна способност на ProExtender е свойството му да коригира проблеми като изкривяване на пенилния ствол.
ProExtender е система, изобретена и разработена от лекар, което е и най-голямото ѝ предимство. Датският пенилен хирург Йорн Еге Сиана създава механизъм, с помощта на който се получава един добър отговор от страна на тялото или казано по-просто – с механични средства се постига напълно естествен ефект, а именно пенисът увеличава своя обем и дължина, благодарение на тъканния растеж, което гарантира не само пълен успех, но запазване на постигнатите резултати.

vrati

vrati

 

CLOUD SERVICES

MultCloud(https://www.multcloud.com/), a FREE and easy-to-use web app, supports for Managing Files and Transferring Files across Cloud Drives. Free provide 10TB traffic for data transmission.

torbalan

torbalan

 

Плащания при регистрация на фирма

В случай, че ви предстои регистрация на фирма е напълно логично да ви интересува с каква сума ще се наложи да се разделите. Въпреки, че понятието ‘’регистрация на фирма’’ е твърде обобщаващо, за да може се отговори конкретно и с точни цифри, тук ще се опитаме да внесем малко яснота относно плащанията, свързани с регистрирането на една фирма, като разгледаме различните видове стопански структури.   На първо място е необходимо да уточним, че таксите, които посочваме за регистриране на различните видове фирми не включват хонорара на професионалните фирми, към които повечето бъдещи търговци се обръщат за съдействие. Всяка правно-счетоводна кантора има собствени тарифи за вписване на фирми с различен юридически статут, в които са включени различен брой действия. Вие решавате коя фирма да изберете, както и на кой ценови пакет, предлаган от нея да се спрете.   Ние ще ви посочим кои са плащанията към Търговския регистър и други правни, финансови и административни институции. Към тези такси, вие ще трябва впоследствие да добавите хонорара на правната кантора, която ще се заеме с осъществяване на процедурата и така ще можете да добиете представа за общата сума, която трябва да платите, за да основете собствена фирма.
Регистрация на ЕТ   При регистриране на едноличен търговец (ЕТ) ще заплатите най-малката сума. Държавната такса за вписване на ЕТ в Търговския регистър е 30 лв, при подаване на заявлението на място и 15 лв, ако подадете документите по електронен път. За електронно подаване ви е нужен електронен подпис, което е възможно ако ползвате услугите на правна кантора. Допълнителни такси, които трябва да заплатите са: Такси за издаване на удостоверение на вписани обстоятелства – 5 лв за първа страница и по 2 лв за всяка следваща; Нотариална такса за заверка на подписа – 6- 10 лв; Банкова такса за внасяне на държавната такса – до 10 лв.

Ако едноличен търговец се регистрира по ДДС не се дължат държавни такси, но хонорара на правно-счетоводната кантора се увеличава.
Регистрация на събирателно/командитно дружество   Държавната такса, дължима за вписване в събирателни и командитни дружества е 100 лв при подаване на заявлението на място и 50 лв при електронно входиране на документите. Допълнително се заплащат следните такси: Откриване на набирателна сметка; Такси за издаване на удостоверение на вписани обстоятелства – 5 лв за първа страница и по 2 лв за всяка следваща; Нотариална такса за заверка на подписа – 6- 10 лв; Банкова такса за внасяне на държавната такса – до 10 лв.

Регистрация на дружество с ограничена отговорност   Таксата за вписване по заявление на дружества с ограничена отговорност - ЕООД и ООД е 110 лв при подаване на документите на място и 55 лв за електронно подаване. Допълнително се дължат такси за: Откриване на набирателна сметка; Такси за издаване на удостоверение на вписани обстоятелства – 5 лв за първа страница и по 2 лв за всяка следваща; Нотариална такса за заверка на подписа – 6- 10 лв; Банкова такса за внасяне на държавната такса – до 10 лв.

Регистрация на акционерно дружество/ еднолично акционерно дружество   За вписване на акционерни дружества, Търговският регистър е определил такса в размер от 360 лв при подаване на заявление и пълния пакет с документи на място. Таксата отново се намалява наполовина при електронно входиране с електронен подпис. Допълнителните такси, посочени по-горе са валидни и тук, като към тях ще добавим и задължителните за упражняване на дейност плащания по: изготвяне на фирмен печат и актуално състояние.

vrati

vrati

 

CUT 4 HER+ - фет бърнър, разработен специално за жени

CUT 4 HER+ е специална хранителна добавка. Тя спада към групата на фет бърнърите, но има много по-комплексно действие, оказващо положителен ефект върху общото здравословно състояние на жените. Тази хранителна добавка е дело на италианската компания 4+ Nutrition, което е достатъчен атестат за нейното високо качество и ефективност.   Какво съдържа CUT 4 HER+ ?   CUT 4 HER+ е продукт за изгаряне на мазнините с напълно различен състав от този на конвенционалните препарати за отслабване. На първо, тук присъстват единствено растителни екстракти, подбрани и съчетани прецизно, така че не просто да действат, а да работят в симбиоза, допълвайки своето действие с това на останалите съставки.   Тази изцяло женска формула залага на екстракти от гурана, йерба мате и гугул, като основни активни съставки. Те имат свойството да стимулират липидния метаболизъм, т.е. изгарянето на мазнините, а добавеният към състава олеум има за цел да активира въглехидратния метаболизъм. Благодарение на тези екстракти се подобрява обмяната на мазнини и захари, приети с храната.   Активна част от формулата на CUT 4 HER+ са също екстрактите от зелен чай и люти чушки, познати със своето антиоксидантно и термогенно действие. Зеленият чай е мощен източник на полезни микро и макро нутриенти, който поддържа здравето на клетките, като се бори с оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Капсицинът, съдържащ се в лютото чили е доказан термоген, който повишава телесната температура и по този начин благоприятства горенето на мазнини.   Наличието на кофеин, извлечен от гуарана показва, че това не е само термогенен фетбърнър. CUT 4 HER+ има термогенно и стимулиращо действие, което го прави особено подходящ за жените, които са решени да премахнат излишните мазнини по най-правилния начин – чрез спорт. Кофеинът има свойството да тонизира и да дава енергия и в същото време да ускорява обмяната на веществата. Той, също така активира нервната система, подобрявайки умствената концентрация и вниманието.   Допълнителна полза от приема на CUT 4 HER+ е осигурена чрез добавянето на екстракт от Commiphora Mukul, по-известен като Гугул. Той е източник на гугулстерони и е добавен, за да стимулира обмяната на веществата. Тази специална комбинация от растителни екстракти има стимулиращо и тонизиращо действие, като в същото време се грижи за изгарянето на мазнините и притежава доказано анти-ейдж действие.   Важна част от добавката е специалният комплекс на 4+ Nutrition - Olivo plus, който е продукт, базиран на маслиновото олио. Зехтинът, както сме свикнали да наричаме маслото от маслини е богат на Омега 3 мастни киселини, необходими за поддържане здравето на кръвоносната система, както и доброто състояние на кожата, ноктите и косата.

vrati

vrati

 

Ключови фактори при избор на врати за баня?

Обикновено, когато купуваме или поръчваме изработка на интериорни врати е лесно да изберем модела и материалите, но банята със своята висока степен на влажност си остава едно проблемно помещение, в което искаме да постигнем също толкова стилна визия, колкото в останалите жилищни помещения. Факторите, с които трябва да се съобразим при избора на врата за банята са няколко и тук ще разгледаме най-съществените от тях.   Висока влажност   Влагата е основен проблем в банята, особено при по-малките помещения, в които водата от душа често облива вътрешната част на крилото на вратата. Сами разбирате, че в този случай е неудачно да се постави врата от естествена дървесина, дори ако тя разполага с нужното защитно покритие. Подходящ вариант за банята са вратите с покритие от високо износо-устойчив ламинат HPL, на които крилото и рамката са от композитни материали, представляващи смес от смоли и твърди частици и пълнеж от полиуретанова пяна.   Като бюджетно решение, подходящо за баня често се избират и пластмасови или алуминиеви врати. Те имат висока износно и влагоустойчивост и могат също да допълнят стила на помещението, като същевременно могат да се комбинират добре с останалите врати и обзавеждане в жилището. В този случай се изработват двукрили модели, като външната част на крилото може да се изработи от профили, покрити с фолио, имитиращо дървесен декор.   Добра шумоизолация   В повечето жилища банята изпълнява и функцията на тоалетна, а това налага осигуряване на пълно уединение за максимален комфорт на всички обитатели. Шумът трябва да бъде ограничен и в двете посоки – както вие не искате да ви чуват докато сте в банята, така със сигурност не желаете да чувате и шумът от другите помещения. Банята е място за релакс, особено ако в нея има вана, в която да се изолирате от света и презаредите батериите.   По отношение на звукоизолацията стъклените врати не са подходящо решение. Принципно са чудесен избор за оптическо увеличение на по-малката баня, но с тях е трудно да се постигне оптимална шумоизолация, освен ако моделите не са с плътен пълнеж - стъклопакет, огледало, армирано релефно стъкло. Някои видове стъкло, също така изискват постоянно почистване, тъй като при директно обливане от вода с времето остават следи от варовик, които влошават визията на вратата.   Посока на отваряне на крилото   Указанията за безопасност налагат вратите на повечето помещения да се отварят в посока навън и докато при повечето жилищни стаи е възможно да се направи компромис, то при вратата на банята е добре това указание да се спазва, особено ако става въпрос за по-малко по площ помещение.   Разликата между нивото на пода на банята и това на коридора също трябва да се вземе предвид. Нивото на пода на банята трябва да бъде такова, че да бъде невъзможно проникването на вода към другите части от жилището. Обикновено на входа на банята се поставя праг, осигуряващ плътно покриване на долната част на крилото. Повечето врати за баня имат фабрично изградена рамка в долната част, подсигурена допълнително от качествени гумени уплътнения.   Материал на касите и аксесоарите   Вратата на банята трябва да бъде с висока влагоустойчивост и това важи в пълна степен за касата и аксесоарите. Касите на вратите за баня се изработват от метал, алуминий, пластмаса или дървесина с добро влагозащитно покритие. Пантите, бравите и дръжките задължително трябва да бъдат изработени от неръждаема стомана, особено ако банята е малка и водата от душа облива вратата.

vrati

vrati

 

Защо предпочитам да пазарувам от Китай?

Нека не се заблуждаваме – повечето магазини пазаруват от Китай и препродават с огромна надценка. Ако някой все още не се е убедил в това твърдение, нека си избере продукт от български онлайн магазин и после да потърси същия продукт в китайски сайт.   Пазаруването от Китай има своите предимства и недостатъци. Ниските и изгодни цени, разбира се, са от първостепенно значение, както и голямото разнообразие от продукти в различни цветове, модели, материи и търговски марки. По-нетърпеливите изтъкват като недостатък дългото време за доставка, но бихте могли да погледнете ситуацията под друг ъгъл – в развитите европейски страни е всеобща практика да не се пазарува за настоящия, а за предстоящия сезон (например лятото се купуват зимни дрехи и ботуши, а зимата - летни дрехи и аксесоари), тъй като това е изключително изгодно от финансова гледна точка. Защо трябва да чакате да стане топло, за да се сетите, че ви трябват летни роклички, сандали или бански за морето? Може да проявите малко далновидност, която ще ви спести доста пари - вместо да хукнете по магазините в последния момент и да плащате тройно или четворно по-висока цена от реалната, поръчвайте всичко необходимо по-рано. Тогава времето за доставка няма да бъде от такова значение.   Основен недостатък при онлайн пазаруването е невъзможността да се изпробва продукта. Повечето хора предпочитат да пробват стоката преди закупуването и не се доверяват на онлайн продуктите. Винаги съществува риск да купите нещо, което в последствие да се окаже със заводски дефект или повредено, без значение дали сте го купили онлайн или не.   При дрехите и обувките също се получават разминавания, които се дължат на различните системи за оразмеряване в Европа и Китай. Този проблем лесно може да бъде преодолян с петминутно търсене в интернет. Намерете сравнителна таблица Европа-Китай-сантиметри за размерите, които ви интересуват, премерете собствените си размери и сравнете с таблицата. В много от случаите китайските търговци представят своите модели в американски размери, чийто европейски аналог ще откриете още по-лесно. Повечето търговци също прилагат сравнителни таблици с размери в сантиметри за всеки конкретен продукт, затова винаги проверявайте преди да поръчате.   На тези, които са на мнение, че в китайските сайтове предлагат само „евтини боклуци с ниско качество”, ще предложа да се огледат в дома си например и да видят колко от нещата им са произведени в Китай. А по въпроса за качеството – всеки получава това, за което е платил. Има продукти, които изглеждат по еднакъв начин, но с голяма разлика в цената – съответно и в качеството. Ако търсите по-добро качество, ще трябва да платите повече; а в случай че само цената е от значение, не би трябвало да се оплаквате от качеството.

pepita11

pepita11

 

Книгата-меч

Има книги за които човек не може да премълчава. Не е възможно вниманието му да е погълнато от дадената книга и той просто да й се наслаждава, без да обели нито дума за удоволствието, което го е обзело. Всъщност, сега като се замисля, си давам сметка, че може би има такива хора, наричат ги в последно време „хипстери". До много скоро не си обяснявах що за движеща сила трябва да тика хипстерите така егоистично да подхождат към всякакъв вид консумация, ала вече имам една идея над „бегло подозрение" какъв също може да бъде вътрешният им ищах. Не е просто егоизъм, няма също много общо със загриженост за останалите, по-скоро е усещане за знание, което придобиват следствие въпросната консумация. И то желание за скриване на това знание.Знанието винаги ще бъде оръжие, но понякога, когато човек усвоява това оръжие, не е склонен да се разхожда с него в трамвая. Представям си нещата така:изведнъж решавам да стана майстор на самурайския меч, защото отнякъде ми е попаднал прекрасно изработен такъв. Е тогава не хуквам с него из градския транспорт, не защото може да нараня някого, в неумението си да го съхранявам,но най-вече защото като нищо мога да се обезглавя; при това докато безгрижно вземам първото стъпало на единайсетката.       Хипстеризмът има своя чар, както и своя смисъл на съществуване, но е нужно повече от разбиране, за да се изповядва чистопочтено, нужна е някакъв вид хипстерическа натура, хипстерично възпитание и със сигурност хипстерски навици. А аз съм гола-вода с тези неща.   Затова не мога да се удържа и кротко да си прочета прекрасния самурайски меч, извличайки знания само за мене. Искам да ви го покажа.   Мечът в случая е повече от катана, той е „доку катана онна" или иначе казано отровен женски меч. Той е изработен от ръцете на почти всички известни жени, каляван от дълбока древност до днес, покорявал,завладявал, тровел… клал. И всеки път намотавал поне едно ново парче кожа на дръжката си, за да може да ни служи по-вярно. Да - на нас жените!       Става дума за книгата на десетилетието,според скромните ми представи, наречена:       Енциклопедия на женската мъдрост и остр♀умие             Ето няколко цитата от нея:   „Ако мъжът гледа три футболни мача подред, трябва да бъде признат за юридически мъртъв."   „Грозният килим е практически вечен."   „Работата по дома може да ви убие, ако явършите правилно."   (Ирма Бомбек)       „Тайната на вечната младост се състои в това да живееш добродетелно, да ядеш бавно и да лъжеш за възрастта си."   „Най-добрият защитник на жената е дебелият ѝ портфейл."   (Люсил Бол)       „Не се раждаш жена. Ставаш жена."   „В икономически план мъжете и жените образуват различни касти."   „Всяко дете се ражда божество, а после сеснижава до човек."   (Симон дьо Бовоар)       „Побоищата и ругатните са като опиум: тъй като спада чувствителността, налага се дозата да се удвои."   (Хариет Бичър-Стоу)       „От всички страсти на мъжете – към властта, славата, парите, наркотиците, оръжията, жените – страстта към жените е все пак най-слабата."   (Нина Берберова)       „Намерете ми мъж, с когото не би било скучно да вечеряме заедно, и ще бъда щастлива."   „Ние жените винаги се влюбваме в мъже от един тип. Това е нашата форма на моногамия."   (Лорън Бейкол)       „Обичаната жена винаги постига успех."   „Успехът е самотен и студен като Северния полюс."   (Вики Баум)       „За да успее, една актриса трябва да има фигурата на Венера, ума на Минерва, грацията на Терпсихора и кожата на носорог."   „Човек става възрастен в деня, когато за пръв път искрено се засмее над себе си."   (Етел Баримор)       „Празнотата засмуква. Ето защо жената привлича мъжа."   „Ако понякога се изчервявам, то е само от удоволствие."   (Натали Клифърд Барни)         „По-добре да бъдеш невярна, отколкото вярна по неволя."   „- Какво обличате за през нощта?   - Любимия мъж!"   „Жалко, че не аз съм изобретила секса."   „Моите родители винаги изоставаха с един любовник."   „Аз съм мръсница нито повече, нито по-малко от всяка друга жена."   (Бриджит Бардо)         „Крайност изложила една девойка пред мой познат от Петербург: „Сега уча в университета, а когато завърша, ще стана професионална феминистка като Маша Арбатова." Той я пита: „В смисъл?" „Ами това е – отговаря тя, - да не правиш нищо и да казваш, че мъжете са копелета."   (Мария Арбатова)         „Опитът е добър учител, но ужасно скъпоплатен."   „Мъжът прощава на жената всичко освен превъзходството в остроумието."   „Разликата между мъжката и женската любов е в това, че жената обича с цялото си сърце и душа, а мъжът – с целия си ум и тяло."   (Мина Антрим)

Triti

Triti

 

Three Million Ways - 3 Million Ways 028 (2012)

Artist : Three Million Ways Genre : House Sub Genre : Progressive House, Progressive Techno, Hi-tech Progrsv   duration: 1.19.13   3 Million Ways 028 @ TM radio [ 05-may-2012 ],on tm-radio.com   Piyush Awasthi - Faces (Marcelo Vasami Chord Remix)___[Lowbit] Matt Lange - This Time Of Year___[Rebeat] Guy J - Limbo___[bedrock] Namespace - The Sentinel (Deepfunk Remix)___[stripped] Paul Hazendonk - Nijna (Original Mix)___[Groovecollection] Josel - Dark Matters (MISHAlekseev Remix)___[LuPS] Android Cartel - Wake Up Call (Original Mix)___[subtract] Laura Seh - Amsterdam Calling (Original Mix)___[Liquid Grooves] Dml - Sendling ll___[broque] Max Mason, Avi Rashid - H2o (Josel Broken Soul Mix)___[Deepsessions] Cid Inc & Egostereo - Tokai___[Mcgroove] Paolo Mojo - Interstellar (Original Mix)___[OOSH Music] Rodskeez - 22 Dollar Chorus (Original Mix)___[Mesmeric] Sound Process - Traitor's Gate (Original Mix)B-m___[Flow Vinyl]   Download: http://d01.megashares.com/index.php?d01=x5A7Vyl Download : http://www.youtube.com/redirect?q=http%3A%2F%2Fwww.gamefront.com%2Ffiles%2F21653759%2F3mw_version_028__rar&session_token=EzBOeoWyjwwDLACb6a55SGCVUVt8MTMzNjMzNzY0NEAxMzM2MjUxMjQ0     http://www.myspace.com/3millionways http://www.facebook.com/pages/3-Million-Ways/140979052588603?ref=ts http://www.tm-radio.com/shows.php?id=179 http://twitter.com/#!/3_Million_Ways http://turntablemusicradio.allmix.org/en

TRIBALERO

TRIBALERO

 

БЛА - БЛА (том 5)

Този том възнамерявам да бъде един от най-запомнящите се в скромното ми начинание, наречено "Нескопосан опит за художествена история". А освен намерението да бъде значим, този ще блесне и с нещо, което повечето от вас сигурно отдавна са споменавали в молитвите си и като нищо да е изяло няколко жертвени агнеца. Краткост!   Повече напъни за писане тук няма да упражнявам!   Благодаря за вниманието!

Triti

Triti

 

Любовната тактика на един лебед (част четвърта)

(част четвърта)   Любовната тактика на един лебед   Ако човек е твърде амбициран да живее живота си както повелява неговата вътрешна нужда и реши да пренебрегне напълно обществените порядки, по някое време той се изолира в свой микросвят, където макар и доволен от постигнатото, той обикновено остава самотен и неразбран. Другарче по интереси е нещото, което всяка жива душа търси. И понякога уморена от търсенето, същата тази душа, е склонна на някои компромиси, с единствената надежда да бъде интересно най-после. Да се свърши с отчуждението и отхвърлеността. А ако случайно зърнете такъв човек отстрани, неговите опити да бъде интересен в нова компания, могат да ви се сторят най-малкото инфантилни.   Матилда Терзиева е точно такъв човек – избрала целенасочено да живее съобразно собствените си разбирания за духовно и физическо равновесие. Стъпила здраво с единия крак в деветнадесети век, нейната същност имаше също така странно проявление в общуването – някак електронно изчистено. Мати не можеше да е сърдита, не можеше да е отегчена, не можеше да е огорчена. Злопаметност, мъст, злоба, омраза, жлъч, корист ѝ бяха чужди; при общуването с нея има един момент, който винаги ме е изумявал. Тя започва винаги всичко отначало. Неуморно. Колкото и зле да е завършил някой предишен наш разговор, колкото и тежко да съм я обидила, след ден - два всичко си беше сякаш не се е случвало нищо лошо.   В началото на познанството ни си въобразявах, че тя притежава някакво невъобразимо смирение, за да успее толкова бързо и лесно да ми прости тежките думи. Но след време разбрах, че тя изобщо не е имала какво да прощава. Елементът на прошката, предполага осъзнаване на чуждата грешка и вина, а при нея вина не се класираше на никое стъпало. Любопитството и аналитичният ѝ ум все някак намираха невероятни обяснения и оправдания на категоричните ми постъпки. Аз не съм приятелката, която всяка жена може да изтърпи, въпреки че в моменти на умиление съм готова да дам всичко от себе си. Давам си сметка, че не ставам за утешителка на накърненото сърце на приятелката ми, не мога да стоя с часове на телефона и да изпитвам възторг, че приятелката ми споделя интимните си мисли, а най-много не умея да давам втори шансове на жени, които разчитат на този втори шанс. Моята приятелка жена, трябва да е наясно, че най-вероятно няма да ѝ отговарям на телефонните обаждания с месеци, няма да ходя с нея на шопинг, няма да ѝ се обадя за Коледа, ще забравя рождения ѝ ден, ще тествам чувството ѝ за хумор всеки път и най-вероятно на нея ще ѝ писне да ме търси. Колко жени има с такова търпение? Познавам една – Мати.   Както я оставях, така я намирах след месеци. Заринала се в проекти, които ми се струваха лишени от каквато и да е забавна част, вечно сама, все така ядяща треви и ужасно изглеждащи полезни храни и неизменната нейна абсурдна мода. Един ден реших да я запозная с малко мои други приятели, с надеждата да намери сред тях сродна душа, някой, с когото да не бъде толкова самотна.   Мати много харесва мъжете. Тя е от онзи тип момичета, които при вида на стегнат мъжки задник, са способни да олигавят масата. Малкото пъти, когато сме излизали с нея някъде двете, не можех да не забележа какви погледи хвърля на случайните минувачи; дори по някои беше склонна да се спре и да гледа дълго след тях, преглъщайки обилни количества слюнка. Странното беше, че после не ги обсъждаше, както гласи неписаното женско правило. Повечето ми други приятелки биха се спуснали в детайлно обсъждане с часове на някой тип, но не и Мати. Тя се държеше като след внезапен рестарт, без опция за възстановяване на предишната сесия. Липсва дори каквото и да е: „Видя ли го този?!" или поне „Ох, спря ми сърцето!". Тя просто продължава темата откъдето я е прекъснал неочакваният минувач.   - Мати, ти имала ли си някога гадже? – Я запитах веднъж неочаквано, след като я бях чакала няколко минути да оглежда поредния стегнат мъжки задник. - Защо питаш? – ми отговори лаконично тя с въпрос.   Разбрах, че не иска да я питам изобщо такива неща, но пък за мене това не е причина да си икономисам въпросите.   - Защото всеки път се заглеждаш по някой, все едно минава мистър свят. - Ами… харесват ми и не мога да не ги огледам. - Имала ли си гадже до сега? – продължих да бъда нахална аз. - Имах един… - недовърши изречението си тя, но млъкна по такъв начин, че сякаш някой ѝ беше залепил устата току-що. - Познавам ли го? – се направих на неразбала аз. - Не мисля, че го познаваш. - Как се казва? - Милен. – с неохота и след кратко мълчание ми отговори тя. - Какво стана с Милен? – издокарах дори жизнерадостни нотки в гласа си аз. - Разделихме се. – изгледа ме лошо тя. - Искаш ли да ми разкажеш? – Знаех, че не иска да ми разкаже, но да не ѝ го предложа ми се стори грубо. - Не. Няма нищо за разказване.   И разговорът по темата приключи. Не бях по-осведомена от преди да го започнем, но и не се изненадвах, че е лаконична. Видях в погледа ѝ тогава за първи път досада и нещо отрицателно изобщо. Този поглед ми го каза красноречиво, че тя е отчаяно самотна и именно заради него реших да я запозная с моите приятели.   - Искаш ли да дойдеш на редовната ни сбирка с колеги и приятели, Мати? – ѝ го предложих двадесетина минути след като бяхме приключили темата за загадъчния Милен. - Разбира се! – оживи се тя веднага – Кога ще бъде? - Всяка втора събота на месеца имаме принципна уговорка. – осведомих я аз и продължих – Идната събота се пада, ако искаш заповядай, у дома ще бъде. - Нещо трябва ли да донеса? – ми зададе тя неизменния въпрос, а на мен ми стана смешно. Винаги ме питаха дали нещо трябва да носят и какво точно, независимо къде се събирахме, все аз го играех координатор и на никого не му пукаше, че се оплаквам непрекъснато от тази си участ. - Ами… - започнах да се замислям вече какво ще си сглобим като вечеря – Най-добре е да донесеш някаква вкусна торта. Но не се чуди как да я правиш, готова я купи. - Чудесно! – зарадва се тя видимо и дори пропусна няколко минувача с потенциално интересни задници. – Знаеш ли в колко часа да дойда? - Обикновено се събираме към 7 – 8 вечерта, но ако ти е скучно, можеш и по-рано да дойдеш, ще се прибера към 5. - Ох… нямам търпение… – занарежда тя и за първи път видях у нея така изказана радост.   Заподозрях, че е очаквала този момент отдавна. Тя знаеше каква внушителна група приятели имам още от брат си, а и мене ме питаше за тях на няколко пъти. А тази група приятели наистина беше създадена утопично. С идеята да празнуваме заедно всички празници, да се виждаме редовно, да си помагаме. Всеки член на тази групичка беше внимателно избиран и облъчван в общата утопия на групата, следствие което се познавахме добре, дори семействата си познаваме. На сбирките ни цареше искреност и близост, каквито трудно се постигат. По празниците правехме обикновено сбирки за по няколко дни някъде на непознато място и редовно се прибирахме омаломощени от смях. Лятно време правим заедно задължителната обща почивка и изобщо с тази компания си градим взаимно спомени, при това съвсем утопични. На ежемесечното ни задължително събиране, което обикновено всеки от нас чакаше и беше свикнал, имахме навиците да разказваме какво се е случило с всеки от нас. Тогава наставаше времето за идиотски майтапи и запомнящи се лафове, повечето останали нарицателни и до днес.   Настъпи уречената събота и преди да се напълни коридорът ми с обувки, Мати разцепи минутата, идвайки точно в 19ч. Отваряйки ѝ външната врата, се усетих сгафила веднага, защото не бях я предупредила, че облеклото има значение в този един първи момент на сблъсък с глутницата ми приятели. Мати изглеждаше по начин, който дори в немите филми би могъл да мине за прекален. Беше облякла рокля в дързък десен – бяла с тук – там големи червени рози, а където нямаше рози, имаше по едно голямо зелено листо. Роклята беше разкроена след талията и покриваше прасците ѝ до средата, а нагоре беше леко спортен вид, с къс ръкав и деколте като на прилежен мормон. Роклята беше видимо правена по поръчка, защото не си обяснявам какъв дизайнер би си позволил такова разположение на цветния мотив – разположението на големите листа и рози сякаш беше нарочно съобразено - по едно голямо листо на всяка от гърдите ѝ, а на мястото, където би трябвало да е чаталът ѝ, стоеше голяма цъфнала роза. Само роклята ѝ беше напълно достатъчна, че да ме майтапят докато съм жива, но Мати изглежда намираше облеклото си за недостатъчно набиващо се на очи и затова го беше подчертала. Шапка с голяма периферия и същата розена – листена идея закриваше половината ѝ лице, а на ръцете ѝ се мъдреха плетени на една кука ръкавици в цвят слонова кост, достигащи малко над китката. Косата ѝ все такъв неопределен цвят, беше оставена на произвола на съдбата; гримът ѝ се състоеше от дебел слой фон и пудра върху него, а на устните си беше намазала почти бяло перлено червило. Можеше да се каже, че половината лице, което се виждаше под шапката изглеждаше като на недовършен с макиажа покойник.   Очаквах, че ще дойде нагласена, но не очаквах, че може да дойде чак толкова нагласена. Не, че не бях разказвала за нея на приятелите ми, напротив; но познавайки ги добре, си давах сметка, че цяла вечер ще се хилят като изтървани. Не исках да я обидят, но пък и разбирах, че няма как да успеят цяла вечер да сподавят идиотския си кикот по темата, затова след като я поканих мило и гостоприемно, реших да опитам да я убедя да се раздели поне с шапката и ръкавиците; а червилото се надявах да го изяде със салатата.   - Мати, искаш ли да оставиш шапката и ръкавиците си в спалнята? - В никакъв случай, Аня! – се скандализира тя - Днес цял ден се опитвам да изглеждам безупречно, а без шапката изглеждам много неуверено.   „И таз добра!" си казах аз и се опитах да си представя какво ли ще бъде когато тя се усеща уверено. Можеше да се каже, че подушвах озона на задаващата се буря, но и разбрах, че няма как да я накарам да се лиши от аксесоарите си. Час по-късно наидваха всичките приятели и още с влизането си, повечето от тях заставаха в лек ступор на вратата, опитвайки се да си внушат, че не са объркали апартамента. Моралес – един от тях – за една бройка да „откърши" по стълбите от стрес.   Не знам дали сте виждали как изглеждат мъже, в присъствието на такава персона и се опасявам да не пренаситя впечатленията ви от следващото описание, но аз бях изненадана в много аспекти. Приятелите ми, след първия шок от гледката, се окопитваха сравнително бързо. Мати се беше и без това разположила на много челно място - около двете големи маси, така че да вижда още от вратата кой влиза и да може своевременно да го абстрахира. Повечето от тях се опитваха всячески да гледат в друга посока, дори когато се запознаваха с нея. Действие, което по-късно им излезе през носа, защото Мати възприе опита им за тактичност като вид срамуване. След запознанството си, гледаха така да се наместят, че да са възможно най-далеч от нея, а всички без изключение намериха начин и поглед да ме попитат: „Аня, това нещо какво е?!" или „Пак някоя луда си домъкнала, а?!" Очакванията ми, че ще я подиграват изобщо не се оправдаха, защото нито един от тях не посмя дори да погледне в тази посока близките два часа. По поведението им долавях разочарование и леко притеснение, че нещото с тази рокля и шапка всеки момент може да реагира всякак. Говореха си предимно по между си и някак обичайното общо обсъждане на казуси беше немислимо в този момент. Затова реших да разчупя леда, след като се уверих, че алкохолът е уталожил първоначалния шок и да им разкажа една история, която ми се беше случила през изминалия месец.   Разказвах им за една друга позната – Александра, която имаше съдбата да живее и отглежда болната си баба. Последната беше склонна на отмъщения и някак писнало ѝ да лежи на легло, мразеща целия свят, а и неприлично цинична за жена на тази възраст. Александра вечно се оплакваше от баба си и ме молеше да ѝ оставя упойка, с която да реже ноктите на баба си. А когато я отказвах с думите: „Не ти трябва упойка, за да режеш ноктите на баба си!", Алекс ми отговори: „Упойката не е за нея, а за мен!" Бабата беше и доста опърничава, решила беше, че трябва да се храни с това, което Иван Звездев бил приготвял и се чудеше как да накара Александра да ѝ сервира исканата вечеря. А когато не получаваше очакваното си меню, бабата имала навика да си пие урината. Което действие вече вбесяваше Алекс и се стигало до реплики от рода на: „От утре ще вечеряш само с Иван Звездев!", а бабата отговаряла: „Че аз да не изпивам по цяла чаша, я?!" Докато разказвах историята с Алекс и баба ѝ, всички се смеехме, а на момента с пиенето на урината вече се появиха специфичните „Ухааа!" „Ибреее" и прочее междуметия.   - Наистина ли си е пила урината? – След като свърших историята ме попита един образ. - Да! Гледала в някакъв сутрешен блок някакъв лечител с уринотерапия, който обещавал, че всичко се лекува по този начин. – отговорих усмихнато на образа. - Бахти! – беше възклицанието, което преобладаваше. - Че то не е много, ако не е цяла чаша! – подкара една скица. - То половин чаша мога и аз! – се обади друг.   И докато се хилехме и всеки разработваше варианти на тема „една чаша урина, моля?", от челното място на Мати се разнесе уверен глас:   - Права е била бабата!   Всички се обърнахме в посоката на гласа и съзряхме Мати вдигнала гордо глава, с блеснали прозрачно-сини очи да продължава:   - Аз се лекувах с уринотерапия осем месеца!   Настана неловко мълчание. С нож да го режеш.   - Какво ще рече че се лекуваш с уронотерапия? – се престраши един бивш колега след секунди. - Ами пиех си урината в продължение на осем месеца! – уточни Мати, без всякакво колебание.   Стана ми толкова смешно, че не можех да го спра. От очите ми бликнаха сълзи, докато се стараех да се успокоя. Но и виждах как всичките ми приятели плачат по същата причина, а по-неспособните да проявят самообладание започнаха да излизат на посоки. Кой в банята, кой през външната врата, кой в спалнята, кухнята… и след като напуснеха прага на хола ми, се разнасяше гърлен истеричен смях. Бившият колега, както винаги запази възможно най-много присъствие на духа и макар че очите му бяха насълзени, опита да довърши разговора си.   - Колко… урина… се пие при уринолечение? – опита да формулира въпрос той, с пресекващ глас и а-ха, а-ха да избухне в смях. - Ами цялата! – невъзмутимо и без грам колебание отговори Мати.   И вече истерията беше невъзможна да бъде възпряна. Сигурно не съм способна да я опиша детайлно, защото не внимавах особено и аз в ситуацията. Видях само, че имаше паднали на пода от смях, такива, дето си бършат сълзите с каквото им попадне – салфетки, ръкави на фланелки, покривката, дрехите на другарчето; имаше задавени, имаше тежко погнусени, имаше хора под масата дори. А Мати ни гледаше с интерес като на дете с мечта да стане антрополог, в зоопарка пред клетката на маймуните; леко усмихната и видимо доволна от постигнатото натръшкване на всички ни. При това с един удар или поне удар и половина. След двадесетина минути истеричен смях, вече с болки в корема, започнахме да се поукротяваме, когато Мати невъзмутимо реши да ни довърши с думите:   - Всеки мъж от вас тук ми харесва… - направи пауза тя и ги погледна един по един, а после продължи – А аз си търся сериозно гадже!

Triti

Triti

×